Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2008 08:09

Караджіч вимагає замінити суддю

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджіч вимагає відводу суддів Міжнародного трибуналу по колишній Югославії, які розглядають його справу на попередньому етапі. У листі до гаазького трибуналу Караджіч заявив, що головуючий на процесі нідерландський суддя Альфонс Орі не буде об"єктивним, оскільки раніше він вже займався боснійськими справами.

На думку підсудного, Орі буде схиляться до звинувачувального вироку "щоб підтвердити законність свої попередніх рішень".

На початку серпня Радован Караджіч також звернувся до Міжнародного трибуналу із заявою, що преса вже навісили на нього ярлик військового злочинця, зробивши таким чином "неможливим" можливість виправдувального вироку.

Колишньому боснійському лідерові висунуто звинувачення в геноциді, злочинах проти людства а також порушеннях законів і звичаїв війни. У виданому гаазьким трибуналом обвинувальному висновку - 11 пунктів. Міжнародний трибунал по військових злочинах в колишній Югославії звинувачує Караджіча в організації масових вбивств боснійських мусульман і хорватів.

За даними ООН, в місті Сребреніца в липні 1995 року загони Караджіча розстріляли щонайменше 7,5 тисяч чоловіків і хлопчиків в рамках кампанії "по деморалізації і залякуванню боснійських мусульман і хорватського населення Боснії".

Крім того, Караджіча звинувачують в облозі і обстрілі боснійської столиці Сараєво і використанні 284 миротворців ООН як живий щит в травні - червні 1995 року.

Після підписання Дейтонських мирних угод, що поклали край війні в Боснії і Герцеговині, колишній лідер боснійських сербів переховувався, повідомляє Бі-бі-сі

Зараз ви читаєте новину «Караджіч вимагає замінити суддю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути