Ми вважаємо каву харчовим продуктом, але за дією вона близька до ліків: харчова цінність кави нульова, адже білків, жирів, вуглеводів і калорій в ній практично немає, а ось біологічно активних речовин багато.
Наприклад, учені з Гарварду і Мадридського університету схильні звинувачувати в наших "серцевих" бідах не цей напій, а нездоровий спосіб життя: любителі великих доз кави більше за інших палять, п"ють і не займаються спортом. Саме тому вони частіше страждають на хвороби серця і судин.
Здавалося б, все логічно. Але рік тому грецькі учені виявили: чим більше кави п"є людина, тим менш еластичні у неї судини, а значить, вищий ризик розвитку інфарктів, інсультів і гіпертонії.
Де ж істина? Напевно, посередині - є люди, які погано реагують на каву, і для них вона небезпечна, але є ті, кому кава йде на користь.
Причина в генетиці: хтось швидко руйнує кофеїн в своєму організмі, інші - поволі (приблизно так само відбувається і з алкоголем). У "швидких" руйнівників кофеїну, які випивали 3 чашки кави щоденно, ризик інфаркту нижчий, ніж у "повільних", які випивали всього одну чашку. Коли ж "повільні" випивали 2-3 чашки кави в день, то ризик інфаркту у них зростав на 36%, а після 4 чашок - на 64%.
Як дізнатися, чи корисна кава особисто вам?
Визначити, до якого типу відноситеся ви, важко - потрібен генетичний аналіз. Але можна спробувати зробити це "на око": придивіться до себе, як ви реагуєте на великі дози кави. Якщо відчуваєте дискомфорт, нервове тремтіння і напруженість і якщо такий стан триває довго - ви, швидше за все, "повільний" руйнівник кави, якщо все відмінно - "швидкий", повідомляє УНІАН.
Коментарі