Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2008 14:21

Як дізнатися, чи корисна кава особисто вам

Ми вважаємо каву харчовим продуктом, але за дією вона близька до ліків: харчова цінність кави нульова, адже білків, жирів, вуглеводів і калорій в ній практично немає, а ось біологічно активних речовин багато.

Наприклад, учені з Гарварду і Мадридського університету схильні звинувачувати в наших "серцевих" бідах не цей напій, а нездоровий спосіб життя: любителі великих доз кави більше за інших палять, п"ють і не займаються спортом. Саме тому вони частіше страждають на хвороби серця і судин.

Здавалося б, все логічно. Але рік тому грецькі учені виявили: чим більше кави п"є людина, тим менш еластичні у неї судини, а значить, вищий ризик розвитку інфарктів, інсультів і гіпертонії.

Де ж істина? Напевно, посередині - є люди, які погано реагують на каву, і для них вона небезпечна, але є ті, кому кава йде на користь.

Причина в генетиці: хтось швидко руйнує кофеїн в своєму організмі, інші - поволі (приблизно так само відбувається і з алкоголем). У "швидких" руйнівників кофеїну, які випивали 3 чашки кави щоденно, ризик інфаркту нижчий, ніж у "повільних", які випивали всього одну чашку. Коли ж "повільні" випивали 2-3 чашки кави в день, то ризик інфаркту у них зростав на 36%, а після 4 чашок - на 64%.

Як дізнатися, чи корисна кава особисто вам?

Визначити, до якого типу відноситеся ви, важко - потрібен генетичний аналіз. Але можна спробувати зробити це "на око": придивіться до себе, як ви реагуєте на великі дози кави. Якщо відчуваєте дискомфорт, нервове тремтіння і напруженість і якщо такий стан триває довго - ви, швидше за все, "повільний" руйнівник кави, якщо все відмінно - "швидкий", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Як дізнатися, чи корисна кава особисто вам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути