субота, 06 січня 2018 16:18

Як правильно готувати традиційну страву Святвечора

  6 січня українці відзначають народження Христа. Фото: Mom Story
6 січня українці відзначають народження Христа. Фото: Mom Story

6 січня українці відзначають народження Ісуса Христа.

Вся родина чекає на небі появи першої зірки і сідає за стіл, на якому традиційно має бути 12 страв, головна з них – кутя, передає "Канал 24".

Про те як її готувати правильно знають не всі, тому нижче наведений рецепт традиціної куті:

Пшеницю необхідно попередньо замочити на ніч або хоча б на кілька годин. Потім зерно треба залити гарячою водою і поставити варитися на одну годину. Коли каша приготується, її не потрібно промивати. Треба залишити її у тій же воді, в якій вона варилася.

Далі засипаємо мак у невеличку каструльку, заливаємо кип'ятком, щоб вода повністю покрила зернятка. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо приблизно 20 хвилин. Потім розтираємо його блендером. Можна, звісно, і терти в макітрі, як робили колись наші бабусі. Але для цього треба мати неабиякі вміння та силу.

Коли мак розтертий, можна з'єднувати усі інгрідієнти. До пшениці додаємо горіхи, родзинки, мак і мед. Все ретельно перемішуємо. Бажано дати куті настоятися. Хоча б 5-6 годин. І можна подавати на стіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Куті смачної, Коляди гучної" - найкращі привітання на Святвечір та Різдво

Ще одна обрядова різдвяна страва – узвар. Цей напій готують із сухофруктів: яблук, груш, слив та родзинок. Всі інгрідієнти промивають кип'ятком. Потім заливають холодною водою на 10-15 хвилин. А тим часом на вогонь можна поставити каструлю з водою, у якій буде варитися узвар. На один літр води має припадати приблизно 200 грамів сухофруктів. Їх відціджують і відправляють у кип'яток. Коли узвар закипить, вимикаємо вогонь і накриваємо кришкою. І даємо настоятися 5-7 годин. За бажанням можна додати цукор чи мед.

Також на Святвечір готують вареники з капустою, картоплею чи грибами, пампушки, пісний борщ, страви з риби тощо.

Увечері 6 січня в переддень Різдва відзначається Святвечір, що має свою історію, традиції і заборони. Свято має велике значення. Вважається, що саме цієї ночі з'явився на світло Богонемовля Христос.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно готувати традиційну страву Святвечора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути