6 січня українці відзначають народження Ісуса Христа.
Вся родина чекає на небі появи першої зірки і сідає за стіл, на якому традиційно має бути 12 страв, головна з них – кутя, передає "Канал 24".
Про те як її готувати правильно знають не всі, тому нижче наведений рецепт традиціної куті:
Пшеницю необхідно попередньо замочити на ніч або хоча б на кілька годин. Потім зерно треба залити гарячою водою і поставити варитися на одну годину. Коли каша приготується, її не потрібно промивати. Треба залишити її у тій же воді, в якій вона варилася.
Далі засипаємо мак у невеличку каструльку, заливаємо кип'ятком, щоб вода повністю покрила зернятка. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо приблизно 20 хвилин. Потім розтираємо його блендером. Можна, звісно, і терти в макітрі, як робили колись наші бабусі. Але для цього треба мати неабиякі вміння та силу.
Коли мак розтертий, можна з'єднувати усі інгрідієнти. До пшениці додаємо горіхи, родзинки, мак і мед. Все ретельно перемішуємо. Бажано дати куті настоятися. Хоча б 5-6 годин. І можна подавати на стіл.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Куті смачної, Коляди гучної" - найкращі привітання на Святвечір та Різдво
Ще одна обрядова різдвяна страва – узвар. Цей напій готують із сухофруктів: яблук, груш, слив та родзинок. Всі інгрідієнти промивають кип'ятком. Потім заливають холодною водою на 10-15 хвилин. А тим часом на вогонь можна поставити каструлю з водою, у якій буде варитися узвар. На один літр води має припадати приблизно 200 грамів сухофруктів. Їх відціджують і відправляють у кип'яток. Коли узвар закипить, вимикаємо вогонь і накриваємо кришкою. І даємо настоятися 5-7 годин. За бажанням можна додати цукор чи мед.
Також на Святвечір готують вареники з капустою, картоплею чи грибами, пампушки, пісний борщ, страви з риби тощо.
Увечері 6 січня в переддень Різдва відзначається Святвечір, що має свою історію, традиції і заборони. Свято має велике значення. Вважається, що саме цієї ночі з'явився на світло Богонемовля Христос.
Коментарі