Під час перевірки ринків у Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби не допустили до продажу понад 1 тонну кавунів. Усе через зависокий вміст нітратів, що був майже вчетверо вищий за допустиму норму.
Повідомило про це Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області на офіційному сайті.
"За результатами досліджень виявлено 20 випадків перевищення допустимого рівня вмісту нітратів. Небезпечна продукція у кількості понад 1,0 т денатурована та не допущена до реалізації", — ідеться в повідомленні.
Усього Держпродспоживслужба перевірила 656 проб баштанних культур. Мінімальний показник вмісту нітратів у них становив 3,8 мг/кг, максимальний — 352,5 мг/кг. При цьому норма вмісту нітратів у кавунах - 60 мг/кг, у динях — 90 мг/кг.
"При купівлі баштанних на ринках вимагайте експертний висновок лабораторії, якщо купуєте в крамниці, — супутні документи, які підтверджують безпечність цієї продукції. У жодному разі не купуйте кавуни та дині на стихійних ринках", — попереджає Держпродспоживслужба.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати стиглий кавун без нітратів
Навіть одноразове вживання плода з підвищеним вмістом нітратів може стати причиною сильного отруєння. Симптоми проявляються в середньому за 4-6 год. після потрапляння продукту до організма.
Коментарі