Ексклюзиви
понеділок, 25 червня 2007 15:40

Італійські фашисти збиралися бомбити Нью-Йорк

Режим Беніто Муссоліні збирався розповсюдити Другу світову війну на територію США, таку сенсаційну заяву зробив італійський історик Пьєдро Фаджолі.

Розглядалася ідея бомбардування Манхеттена (Нью-Йорк), використовуючи новітній чотиримоторний літак.

Був і інший план: задіяти елітну команду диверсантів-підводників "Гамма". Це підводний спецназ складався з добірних, особливо навчених плавців, спорядження і кваліфікація яких дозволяли їм проникати в бухти противника непоміченими і встановлювати на ворожі кораблі особливі міни уповільненої дії. Потім бійцям "Гамми" залишалося тільки покинути місце диверсії, позбавитися від свого спорядження і уникнути полону.

"Гамма" на той час вже прославилася одночасним потопленням в грудні 1942 року семи британських кораблів в іспанській бухті Альхесирас, що поблизу Гібралтара, а також мінуванням чотирьох торгових судів, що належали країнам антигітлерівської коаліції, в нейтральному турецькому порту Александретта.

Для доставки бойових плавців через океан планувалося використовувати підводний човен "Леонардо да Вінчі". При цьому він би ніс на собі інший підводний човен, розрахований всього на двох чоловік. Океанська субмарина випускала б човен-маля біля берегів Нью-Йорка, та підходила б до американських кораблів і висаджувала двох диверсантів, а потім її знову забирала б "Леонардо да Вінчі", яка вже була підготовлена для несення човна-малятка і пройшла випробування в ході підготовки проекту нападу на США, згадував "Чорний Принц людей-торпед" Джуліо Валеріо Боргезе.

Італійський режим планував також, одночасно з бомбардуваннями і диверсійними операціями, розкидати пропагандистські листівки з текстом, зверненим до численних жителів італійського кварталу Нью-Йорка, яких закликалиб б повстати проти американської влади зі зброєю в руках.

Документи, що викривають плани режиму Муссоліні, потрапили до рук істориків через 65 років і публікуються вперше, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Італійські фашисти збиралися бомбити Нью-Йорк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути