четвер, 31 травня 2007 20:29

Італійкам виростили піхви зі стволових клітин


Техніка відновлення слизистих оболонок, розроблена в Італії, дозволила швидко і безболісно повернула нормальну будову піхви двом жінкам з природженим дефектом цього органу.

За словами автора винаходу, доктора Цинції Марчезе, обидві пацієнтки страждали природженим синдромом Майера-Рокатінського, при якому нормальний розвиток матки, яєчників і зовнішніх статевих органів поєднується з повною або частковою відсутністю піхви. Як відзначає Марчезе, цей дефект, що повністю виключає можливість нормального статевого життя, досить часто виявляється тільки при спробі першвого статевого акту.

Звичайні методи хірургічного лікування синдрому Майра-рокатінського припускають відновлення піхви з частини прямої кишки, близької до піхви по будові слизової оболонки, - це дуже тривала і вельми хвороблива процедура.

Методика, розроблена Марчезе, дозволяє отримати достатню кількість необхідних для формування слизової оболонки епітеліальних кліток з власної шкіри пацієнток. Клапоть шкіри завдовжки приблизно в півсантиметра обробляється спеціальною комбінацією ферментів, що руйнують нормальну структуру клітинних шарів. З суміші кліток, що вийшла, відділяються незрілі, стволові клітини шкіри, процес диференціації яких прямує так, щоб отримати з них епітеліальні клітки, здатні виробляти слиз.

За словами Марчезе, перша пацієнтка, 28-річна жінка, що пройшла таку операцію близько року тому, не відчуває жодних проблем з сексом і навіть вийшла заміж. Друга по рахунку операція була проведена 17-річній італійці в минуле середовище, повідомляє Рейтер.

Зараз ви читаєте новину «Італійкам виростили піхви зі стволових клітин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути