понеділок, 16 липня 2007 14:09

Іспанія надасть громадянство внукам політемігрантів

Іспанія надасть громадянство внукам емігрантів, які покинули країну в період диктатури генерала Франка, заявив прем"єр-міністр країни Хосе Луіс Родрігес Сапатеро. Оскільки в еміграції за 1939-1975 роки опинилися 2 мільйони іспанців, передбачається, що відразу громадянами Іспанії зможуть стати сотні тисяч людей.

Родрігес Сапатеро відзначив, що "іспанський парламент скоро прийме вже схвалений урядом закон, який дозволяє давати громадянство не тільки дітям, але і внукам емігрантів".

Родрігес Сапатеро визнав, що "надання громадянства внукам емігрантів вимагає від його уряду грандіозних зусиль, адже тільки в Мексиці на це громадянство можуть претендувати до 60 тисяч осіб".

Вважається, що в роки правління генерала Франсиско Франко (1939-1975), який прийшов до влади в результаті військового заколоту проти законного уряду іспанської республіки і Громадянської війни (1936-1939), країну покинули, з політичних і економічних мотивів, до 2 мільйонів людей.

Після смерті диктатора Франка і відновлення демократичного ладу в Іспанії громадянство було повернене емігрантам та їхнім дітям.

Відзначимо, що з 32 тисяч іспанських дітей, які були евакуйовані в різні країни під час Громадянської війни 1936-39 рр., близько трьох тисяч опинилися в СРСР. Після закінчення війни дітей повернули на батьківщину, проте Радянський Союз відмовився це зробити з політичних мотивів.

Окрім них в Радянському Союзі опинилися декілька сотень іспанських комуністів, які стали політичними емігрантами і взяли участь у Великій Вітчизняній війні 1941-45 рр.

Після смерті Йосифа Сталіна і початки періоду "відлиги" з СРСР на батьківщину репатріювало приблизно 60% іспанців, прибулих в країну в 1937 році.

Проте консервативна парламентська опозиція в особі Народної партії дорікає Родрігесу Сапатеро, внукові розстріляного франкістами військового лікаря-республіканця, в прагненні "догодити нащадкам емігрантів за рахунок решти іспанців".

На думку консерваторів, іспанське громадянство дозволить внукам емігрантів не тільки безперешкодно повернутися на історичну батьківщину, але і, залишаючись за кордоном, отримувати від Іспанії, у разі потреби, різного роду соціальну допомогу та пенсії, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Іспанія надасть громадянство внукам політемігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути