четвер, 05 червня 2008 16:18

Іран звинуватив США у тиску на МАГАТЕ

Іран звинуватив США у чиненні тиску на Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке провело останнє розслідування щодо ядерних розробок Тегерана. За словами іранської сторони, докази, що Іран готує секретну програму для використання атомної енергетики у військових цілях, були сфабриковані, передає Associated Press. Іран загрожує подати до суду на країни, що чинять, на його думку, тиск на міжнародне агентство.

За словами іранського делегата до МАГАТЕ Алі Ашгара Солтанійе, такі країни, як США, Франція, Австралія, Канада і Японія, "просто не можуть змиритися зі зміною режиму в Ірані і розвитком науки і технологій в країні". Всі документи, за винятком одного, були надані МАГАТЕ з боку США, таким чином, на агентство чинили тиск, додав делегат.

Нагадаємо, наприкінці травня ц.р. МАГАТЕ оприлюднило чергову доповідь з іранської ядерної програми. У ній агентство заявляє, що Іран, як і раніше, приховує частину інформації про свої ядерні розробки, що не дозволяє з упевненістю говорити про мирний характер ядерної програми Тегерана. Крім того, МАГАТЕ виразила незадоволеність тим, що інспекторів агентства не допустили на деякі ядерні об"єкти Ірану.

Рада Безпеки ООН з грудня 2006 р. прийняла вже три резолюції на адресу Ісламської Республіки з вимогою заморозити програму збагачення урану. Тегеран оскаржує санкції РБ ООН, заявляючи про невід"ємне право будь-якої держави на розвиток цивільної атомної енергетики, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Іран звинуватив США у тиску на МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути