четвер, 29 березня 2007 15:38

Іран відмовився відпустити британську жінку-військовослужбовця

Іранська влада відмовилася відпустити військовослужбовця Фей Терні. Таке рішення Тегерана пов"язане з "неправильною позицією Великобританії".

Нагадаємо, в середу, 28 березня, міністр закордонних справ Ірану Манушер Мотаки оголосив про те, що 26-річна Фей Терні може бути звільнена в найближчі декілька днів. Також іранський чиновник заявив, що власті країни відпустять всіх захоплених моряків, якщо Великобританія офіційно визнає, що порушила морський кордон Ірану. Цю вимогу Лондон офіційно відхилив, як і раніше стверджуючи, що британські військові знаходилися в територіальних водах Іраку.

Глава британського МЗСу Маргарет Бекет також має намір звернутися по допомогу до лідерів Євросоюзу, зустріч з якими повинна відбутися в найближчі вихідні. Крім того, за даними газети, Беккет звернулася до урядів Ірака, Саудівської Аравії і Омана, щоб ті вплинули на іранського президента Махмуда Ахмадінеджада.

Напередодні Маргарет Бекет оголосила про заморожування всіх торгових контактів з Іраном, а також заборону на в"їзд до Великобританії іранським чиновникам. Прем"єр-міністр Тони Блер у свою чергу сказав, що покладається на дипломатію, проте якщо вона не допоможе, то його країна перейде до "іншої фази".

Напередодні іранське державне телебачення розповсюдило відеозапис з 15 британськими моряками. На ній Фей Терні говорить, що іранці виявилися "дуже доброзичливими, гостинними, дбайливими і милими людьми". За її словами, їх затримали, очевидно, тому, що вони порушили морську межу Ірану, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Іран відмовився відпустити британську жінку-військовослужбовця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути