середа, 14 листопада 2007 08:34

Іран передав МАГАТЕ креслення ядерної боєголовки

Власті Ірану передали МАГАТЕ документи, що описують процес створення ядерних боєголовок, повідомляє у вівторок увечері AP з посиланням на представників агентства з атомної енергії. Така інформація, за даними агентства, міститься в доповіді МАГАТЕ про ядерну програму Ірану, яка буде опублікована 14-15 листопада.

Надання таких креслень, що відображають процес створення боєголовок із застосуванням збагаченого урану, було однією з основних вимог, пред"явлених МАГАТЕ до Ірану. Вважається, що ці документи Іран декілька десятків років назад придбав на "чорному ринку". Представники МАГАТЕ, що відвідували Іран з інспекцією, ще в 2005 році дістали можливість ознайомитися з кресленнями, проте до сьогодні Тегеран відмовлявся надати агентству копії цих документів для детального вивчення.

У той же час, повідомили представники МАГАТЕ, в доповіді буде відзначено, що решту вимог, пред"явлених Ірану Агентством з атомної енергії, Тегеран поки виконати відмовився. Зокрема, інспекторам МАГАТЕ не дозволили зустрітися з іранськими ученими, що займаються ядерною програмою цієї країни, вони також не були допущені в лабораторії, де розробляють довершеніший тип центрифуги, застосованої для збагачення урану. Крім того, повідомили представники агентства, глава МАГАТЕ Мохамед ель-Барадей кілька разів намагався зустрітися з верховним лідером Ірану аятолой Алі Хаменєї, проте дістав відмову, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Іран передав МАГАТЕ креслення ядерної боєголовки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути