Ексклюзиви
середа, 08 жовтня 2008 16:07

Іран допомагав США в боротьбі з тероризмом

Після терактів 11 вересня 2001 року власті Ірану з готовністю йшли на контакт з США і надавали американцям допомогу в боротьбі проти терористичної мережі "Аль-Каїда", повідомляє CBSNews. Як розповіла Хіларі Манн Леверет (HillaryMannLeverett), експерт по Близькому Сходу і колишня співробітниця дипломатичної служби, Іран затримував терористів, коли ті прибували з Афганістану.

Багато підозрюваних було депортовано з Ірану, а крім того, іранці скопіювали паспортні дані майже 300 чоловік і через тодішнього генсека ООН Кофі Аннана передали їх Вашингтону. При цьому американським слідчим було запропоновано допитати деяких затриманих в Ірані підозрюваних.

Слова Леверет підтвердив Джеймс Доббінс (James F. Dobbins), який був головним парламентером адміністрації Джорджа Буша по афганській темі в кінці 2001 року. За словами Доббінса, Іран надавав США всесторонню допомогу в скиданні режиму талібів і сприяв встановленню нового уряду Афганістану на чолі з Хамідом Карзаєм.

Не дивлячись на це, адміністрація Буша включила Іран в "вісь зла" - групу країн, нібито що спонсорують тероризм. Вашингтон відкидав ідею відновлення дипломатичних відносин з Тегераном і чинив на нього активний тиск через іранську ядерну програму. Як відзначила Леверет, новому президентові США, який займе пост в січні, слід "змінити політику відносно Ірану так само фундаментально, як це зробив в 1970-і роки президент Ніксон відносно Китаю".

Зараз ви читаєте новину «Іран допомагав США в боротьбі з тероризмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути