неділя, 23 листопада 2008 15:08

Іракський парламент визначить статус американських військ 26 листопада.

Іракський парламент завершив дебати за внесеною угодою про співпрацю з США в області безпеки і призначив голосування по документу на 26 листопада 2008 р. Про це повідомив спікер іракського парламенту Махмуд аль-Машхадані. За його словами, голосування може відбутися і раніше, але тільки в тому випадку, якщо основні парламентські фракції досягнуть згоди з приводу угоди.

Парламентські дебати за американо-іракською угодою продовжувалися шість годин і виявилися напруженими. Уряд Іраку закликає законодавців схвалити угоду, проте ряд партій, включаючи прихильників радикального духовного лідера Муктади ас-Садра, виступають проти цього. Деякі парламентарії ставлять під сумнів доцільність підписання стратегічних угод з адміністрацією президента США Джорджа Буша, яка покине Вашингтон через два місяці.

Іракський кабінет міністрів схвалив американо-іракську угоду по безпеці 16 листопада ц.р. Вона повинна стати юридичною підставою для продовження американської військової місії в Іраку після закінчення мандата ООН 31 грудня 2008 р. Згідно документу, американські війська залишаться в Іраку ще на три роки - до кінця 2011 р. Документ дозволяє іракській владі переслідувати за законом військовослужбовців США за правопорушення, здійснені ними за межами військових баз в позаслужбовий час. Крім того, він забороняє американським військам використовувати територію Іраку для військових операцій в інших державах. РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Іракський парламент визначить статус американських військ 26 листопада.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути