Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 11:58

Ірак подав позов до зарубіжних компаній на 10$ млрд

Уряд Іраку подав до американського федерального суду Манхеттена позов проти декількох компаній, причетних до корупції в рамках програми ООН "Нафта в обмін на харчі". Як повідомляє Reuters, окрім інших, позов пред"явлений до нафтової компанії Chevron, банку BNPParibas, австралійському експортерові пшениці AWB і декільком іншим великим фірмам, які, на думку Багдада, своїми незаконними діями завдали збитків жителям Іраку. Загальна сума позову складає 10 мільярдів доларів.

Окрім компаній в позові є також і ім"я 84-річного американського мільярдера-нафтопромисловця Оскара Уайатта (OscarWyatt), який звинувачується в хабарях режиму Саддама Хусейна, щоб отримати найбільш вигідні нафтові контракти. Нагадаємо, що в кінці 2007 року Уайатт був засуджений до тюремного ув"язнення строком на один рік і один день за хабарі Іраку. Він також був оштрафований на 11 мільйонів доларів.

Програма ООН "Нафта в обмін на харчі" проводилася з 1996 по 2003 рік. У її рамках уряд Іраку отримував право продавати нафту, що добувалася на території країни, для того, щоб на виручені гроші купувати медикаменти і продовольство і передавати їх іракцям. Як передбачалося, програма ООН повинна була допомогти Іраку і його громадянам жити в умовах жорстких економічних санкцій. Санкції були введені відносно Іраку відразу після того, як його війська увійшли у Кувейт в 1990 році.

Пізніше внутрішнє розслідування ООН, яке проводив колишній голова правління Федеральної резервної системи США Пол Волкер, показало, що 2200 компаній з 66 країн світу, що брали участь в "Нафті в обмін на харчі", виплачували уряду Хусейна "відкати", щоб він купував ті або інші товари саме у них. В цілому всі ці компанії виплатили Багдаду близько 1,8 мільярдів доларів, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Ірак подав позов до зарубіжних компаній на 10$ млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути