Ексклюзиви
пʼятниця, 29 лютого 2008 11:03

Інтерес до політики корисний для мозку – висновок науковців

Інтерес до політики корисний для мозку – висновок науковців
Активна політична позиція благотворно впливає на людський мозок. Такого висновку дійшли американські вчені з Університету Сан-Антоніо. На їхню думку, участь у політичному житті країни, незалежно від політичних уподобань, може не тільки відбитися на загальному фізичному стані громадян, а й оптимізувати процеси навчання, запам"ятовування і обробки інформації. Секрет цього процесу криється в емоціях.

Увага до президентської кампанії, незалежно від політичних уподобань, може послужити добру службу вашому мозку. Такого висновку дійшов американський невролог Джон Роуч (John D. Roache) з Університета Сан-Антоніо в штаті Техас, повідомляє портал LiveScience Staff.

"Емоційна причетність до спільної справи примушує наш мозок працювати швидше й запам"ятовувати значно більше"

Мозок складається з ряду складних взаємозв"язаних систем, або груп нейронів, які відповідають за увагу і процес навчання, а також будять в нас відчуття голоду, сексуальний потяг і соціальну адаптацію. У свою чергу, вважає учений, інтерес до політичних процесів може справити на цю систему найблаготворніший вплив.

"Коли ми слухаємо промови кандидатів, а потім аналізуємо їх, у мозок надходять дані, які підсилюють взаємодію нейронів і швидкість обміну інформацією між ними, – цитує видання пана Роуча. – Швидкість цього процесу відбивається на нейрохімічних процесах, що відповідають за пам"ять і процес навчання".

Схожу дію на людський мозок надає також розгадування кросвордів – процес, який, за даними досліджень, може не тільки стимулювати мозкову активність, а й запобігти розвитку недоумства, особливо в літньому віці.

Але найпозитивніший ефект на мозок надає активна участь у передвиборних заходах – від перегляду дебатів до участі в мітингах, упевнений Роуч. На його думку, сильні емоції, поєднані з фізичною активністю, можуть не тільки поліпшити загальний стан організму, а й "натренувати" групу нейронів на швидке сприйняття і переробку інформації.

"Якщо ми емоційно переживаємо політичні події або беремо активну участь у акції чи голосуванні, то емоційна причетність спільній справі примушує наш мозок працювати швидше й запам"ятовувати значно більше", - стверджує невролог.

Та справа не тільки в політиці. На думку доктора, практично будь-яка активність, що поставляє в мозок своєрідний допінг, дозволяє тренувати розумові здібності, а також запобігати розвитку деяких психічних захворювань.

Так, за даними дослідження, опублікованого в 2006 році в науковому журналі Psychological Medicine, у людей, які постійно отримують і переробляють інформацію, знижується ризик розумових захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера, на 46%.

Цікаво, але в ході іншого дослідження з"ясувалося, що фізичні вправи також справляють на мозок позитивний вплив. Наприклад, літні люди, незважаючи на вік, продовжують виконувати фізичні вправи три або чотири рази в тиждень, мають на 40% менше шансів, що в них розвинеться старече недоумство. Проте вченим так і не вдалося з"ясувати, тренування якого роду справляє найбільший вплив на психічний і розумовий стан людини.

Причому, як відзначають фахівці, ці проблеми, особливо психологічної властивості, надзвичайно актуальні у наш час. За прогнозами фахівців Всесвітньої організації охорони здоров"я, до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п"ятірки в списку хвороб, що призводять до втрати працездатності, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Інтерес до політики корисний для мозку – висновок науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути