Ексклюзиви
вівторок, 03 квітня 2007 10:06

Independent: Іран захопив британських військових у відповідь Америці

Захоплення 15 британських моряків Іраном стало відповіддю на невдалу спробу американських військових захопити на півночі Іраку високопоставлених співробітників іранських спецслужб.

11 січня 2007 року група американських військових на вертольоті зробила наліт на офіс представництва Ірану в місті Ербіл в іракському Курдистані. Вони захопили 5 молодих іранських чиновників, яких США звинуватили в тому, що вони є шпигунами, і до цих пір утримують у себе. У Вашингтоні стверджують, що п"ятеро захоплених іранців, "підозрюються в тісному зв"язку з діяльністю проти Іраку і коаліційних військ". Проте така заява не витримує жодної критики, оскільки в Ербіле не загинув жоден іноземний військовий. Там немає ні сунітськіх бойовиків, ні ополченців шиїтів.

Як вдалося дізнатися британській газеті The Independent, головною метою рейду, який був проведений без узгодження з місцевими курдськими властями, було захоплення двох іранців - ключових фігур в національній безпеці країни: заступника голови Ради національної безпеки Ірану Мохаммеда Джафарі, і генерала Міноджахара Фрузанду, керівника розвідки іранської Революційної гвардії.

Як відзначає видання, спробу захопити таких високопоставлених співробітників іранських спецслужб можна порівняти з гіпотетичною спробою викрасти керівників ЦРУ або MI-6 під час їх офіційного візиту в сусідню з Іраном країну, наприклад, до Пакистану або Афганістану. Якби британський уряд в цілому і міністерство оборони зокрема усвідомлювало те, що може послідувати за такою спецоперацією, то вони б зрозуміли, що Іран піде на акцію відплати, направлену проти військових США або Великобританії.

Нагадаємо, що власті США відмовилися обміняти захоплених в Іраку іранців на 15 британських моряків, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Independent: Іран захопив британських військових у відповідь Америці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути