Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 16:37

Ігри та англійські дні: як привчити дитину до іноземної мови

Не можна навчити дитину хотіти займатися і говорити англійською, якщо самим батькам ця мова не потрібна. Для ефективного вивчення іноземної, варто застосовувати ігри та влаштовувати для малечі англійські дні. Про це Gazeta.ua розповіла Валентина Янковська, засновниця мовної школи "Step Up!" в Ужгороді.

Коли варто починати знайомити дитину з іноземною мовою?
- У вивченні мови не має такого поняття як "занадто рано". Згадайте, як маленька дитина вивчає мову своїх батьків? У неї немає підручників, правил граматики, або ж словника. Дитина вивчає мову через спостереження, копіювання та практику. Цю саму схему можна використати і для вивчення англійської мови. Якщо дитина буде чути англійську в ранньому віці, вона бути вивчати її таким способом, як і українську — за допомогою спостереження, копіювання та практики.

З чого варто розпочинати?
- З правильного відношення, очікувань і середовища. До прикладу: маленька дівчинка накладає макіяж та робить собі зачіску. Звідки вона знає, що потрібно використовувати помаду, і як це робити? Звичайно, десь це побачила. Скоріш за все, по телевізору, або ж так робить її мама.
Не дарма дітей часто порівнюють з губкою, яка усе вбирає. Тому, задача батьків — створити "правильний" розчин, який дитина, так би мовити, буде всотувати. Вчинки дорослих слугують набагато більшим поштовхом, ніж слова. Не можна навчити дитину хотіти вчити і говорити англійською, якщо самим батькам ця англійська не потрібна.

Автор: Джерело: Step Up!
  Валентина Янковська, викладачка англійської мови: “Не можна навчити дитину хотіти вчити і говорити англійською, якщо самим батькам ця англійська не потрібна”.
Валентина Янковська, викладачка англійської мови: “Не можна навчити дитину хотіти вчити і говорити англійською, якщо самим батькам ця англійська не потрібна”.

Як створити таке позитивне середовище?
- Показати приклад. Скачати якусь програмку на телефон типу Duolingo, Memrise, LinguaLeo, 6000 words. Вивчати вдень по декілька слів, поділитися радісно із дитиною, з ентузіазмом. Тоді малеча побачить, що англійська — це не нудно і не те, що треба робити з-під палиці. Для маленьких дітей навчання має бути цікавим і таким, що можна робити разом.

Де батькам взяти мотивацію навчати дітей?
- Деякі батьки досить непогано говорять англійською, але не хочуть спілкуватись з дітьми, бо бояться, що зроблять помилку і дитина щось запам'ятає не так. В такому випадку батькам потрібно зрозуміти, що мова — це не ядерна фізика. Ми помиляємось щодня, говорячи рідною мовою і світ ще не рухнув. Мова — це в першу чергу, інструмент спілкування і передачі інформації. Краще говорити з помилками, ніж ніяк. Це єдиний спосіб навчитись.
Якщо ж батьки не хочуть, або з якихось причин не можуть - варто пошукати альтернативний ресурс живої мови.

Чому деякі методи у вивченні мови не спрацьовують?
- Одна із найпоширеніших проблем - це відношення, яке у нас складається до мови. Часто шкільна програма є занадто важкою, або ж навпаки - знань в школі не вистачає, аби підтримувати достатній рівень. Тоді більшість батьків звертається за допомогою до репетиторів. Дитина ходить від одного до трьох разів на тиждень до вчителя, робить домашню і на цьому все. Очікування, що дитина заговорить ідеальною англійською через три місяці, бо вона дві години в тиждень займається з репетитором - не є реалістичними.

Автор: Джерело: Step Up!
  Діти часто копіюють те, що роблять їх батьки
Діти часто копіюють те, що роблять їх батьки

Що батьки можуть робити вдома з дітьми?
- Облаштуйте місце для ігор, дитина має асоціювати його з англійською мовою. Наприклад, постеліть в куточку в дитячій килимок і поясніть дитині, що тут ми говоримо і граємось англійською. І головне, самі дотримуйтеся цих правил. Майже у всіх іграх можна використовуючи англійську. Наприклад, в "Uno" називати цифри та кольори. Або ж вживати такі вирази як "я виграв", "твоя черга". В настільних іграх можна рахувати, скільки випало на кубику. Під час морського бою називати цифри та літери.
Ще добре влаштовувати англійські дні. Наприклад, в середу мультики дивитися тільки цією мовою. Якщо ви непогано нею володієте, то, наприклад, в понеділок, середу та п'ятницю розмовляти з дітьми англійською, особливо зі старшими. Молодшим можна читати дитячі книги.

А якщо батьки не знають англійську?
- Варто вивчити кілька простих фраз. Наприклад, "помий зуби", "ходи їсти", "застели ліжко", тощо. Якщо дитина не розуміє, продемонструйте, що ви від неї очікуєте. Як тільки вона засвоїла - вчіть нові слова та фрази. Тут не варто забувати про важливість регулярності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОН підготували новий проєкт про дуальну освіту

Зараз ви читаєте новину «Ігри та англійські дні: як привчити дитину до іноземної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути