вівторок, 11 березня 2008 13:55

Хорватські генерали постали перед судом за вбивства сербів

Колишній хорватський генерал Анте Готовіна у вівторок постав перед Міжнародним трибуналом для колишньої Югославії за звинуваченням у військових злочинах. Як стверджується, в 1990-і роки в ході війни він разом з двома іншими високопоставленими командирами знищив понад 150 мирних сербів і змусив залишити країну тисячі людей, передає агентство AFP.

Крім 52-річного Готовіни на лаві підсудних в Гаазі опинилися ще два колишні генерали – Іван Чермак і Младен Маркач. Їх також звинувачують у причетності до операції "Шторм", у ході якої загинули мирні мешканці, а від 150 до 200 тис. жителів хорватської Країни змушені були тікати до Боснії та Сербії.

За словами прокурора Алана Тігера, в результаті операції Країна стала "пустелею із знищених будівель і сел" – хорватські солдати руйнували будинки сербів, щоб не допустити їхнього повернення. "Для тих, що залишилися, в основному людей похилого віку і дітей, життя перетворилося на кошмар, – заявив прокурор. – Житло і села піддавалися розграбуванню і масово знищувалися, багато людей було убито". Готовіна, як стверджується, керував артилерійським обстрілом Країни, а також санкціонував злочини проти сербів, що залишились у районі.

Сам Готовіна на суді тримався впевнено – перед початком засідання махав рукою публіці і широко посміхався. Як і двоє інших генералів, він заперечує причетність до яких-небудь злочинів. 58-річного Чермака звинувачують в організації етнічних чисток проти сербів – за словами прокурора, він був "фактичним військовим губернатором" Країни. 52-річний Маркач відповідав за дії поліцейських сил, що брали участь в операції.

Готовіна був заарештований у грудні 2005 року в шикарному готелі на Канарських островах. У бігах він провів чотири роки. Багато жителів Хорватії, що входить у Євросоюз, дотепер вважають Готовіну національним героєм – його арешт викликав в країні масові акції протесту.

Захист генерала підкреслює, що він "поклав край війнам у Боснії і Хорватії", а також боровся з югославським лідером Слободаном Мілошевічем, якого також звинувачували в організації етнічних чисток. "Називати його (Готовіну) військовим злочинцем – це несправедливість не тільки по відношенню до нього,  а й до тих, кого він врятував від страждань, коли міжнародне співтовариство не діяло", – заявив суду адвокат хорватського командира.

За іронією долі, суд над Готовіной почався через два роки після смерті Слободана Мілошевіча – колишній президент помер у в"язниці, так і не дочекавшись вироку Гаазького трибуналу, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Хорватські генерали постали перед судом за вбивства сербів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути