Ексклюзиви
четвер, 19 червня 2008 16:04

Херсонщина потерпає від нашестя сарани

Вогнища розповсюдження сарани виявлені вже в шести районах Херсонської області.

Чисельність сарани в них коливається від 100 до 150 і більше штук на 1 кв.м. Про це повідомила начальниця відділу прогнозування і фітосанітарної діагностики Держінспекції захисту рослин Херсонської області Вікторія Семержій.

За її словами, зараз личинки комахи тримаються купками і так переходять з місця на місце залежно від наявності їжі: "Коли ж у них У третій декаді червня з"являться крила, то під загрозою опиниться весь урожай. Дорослі особини перелітають з одного поля на інше дуже швидко - до 40 км/год, знищуючи все на своєму шляху"

Причиною розповсюдження сарани фахівець вважає наявність в області полів, зарослих бур"янами, на яких не дотримують культуру землеробства. І хоча виявлені вогнища оброблені, можливо, ще залишилися заселені шкідником ділянки. Боротьбу з сараною слід проводити всіма дозволеними препаратами, а краще - їх сумішами в половинних дозах, - рекомендує співробітник Держінспекції.

Перелітаючи на значні відстані, сарана (італійський прус) поїдає на шляху всю рослинність. Потомство однієї самки за час свого розвитку з"їдає більше 300 кг свіжих рослин. Коли сарана йде хмарою, цей район оголошують зоною лиха і приймаються державні заходи знищення. Боротьба з сараною не під силу окремим людям, її ведуть спеціальні протисаранові станції і загони.

Хімічні засоби захисту використовуються, коли щільність комах складає 20-30 штук на 1 квадратний метр.

У 2003 і 2004 роках Херсонська область вводила надзвичайну ситуацію через виявлені вогнища масового розповсюдження сарани.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Херсонщина потерпає від нашестя сарани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути