Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2008 15:39

Хамелеони спілкуються шляхом зміни кольору

Хамелеони використовують зміну кольору насамперед для комунікації з представниками свого виду, а не для захисту від хижаків. Такий вивід зроблений в роботі, опублікованій на відкритому науковому ресурсі PlosBiology.

Традиційно вважалося, що хамелеони змінюють забарвлення тіла для мімікрії під вітки, що оточують їх, або траву. У своєму дослідженні учені вирішили перевірити, чи вірна загальноприйнята гіпотеза. Об"єктом їх вивчення став строкатий гірський хамелеон (рід Bradypodion), який живе в Північній Африці. Представники різних видів Bradypodion дуже сильно відрізняються один від одного за діапазоном використовуваних кольорів. Крім того, соціальні відносини, взаємодія між представниками цього роду достатня добре вивчені.

Учені провокували самців хамелеонів на "дуель" один з одним в природних для них умовах і вимірювали насиченість забарвлення за допомогою спектрометричного устаткування, що дозволяло фіксувати випромінювання не тільки у видимій, але і в ультрафіолетовій частині спектру. Використання таких приладів обумовлене здатністю хамелеонів "забарвлюватися" в невидимі людському оку кольори.

Учені оцінювали абсолютну інтенсивність кольору і те, наскільки помітний той або інший колір для природних ворогів хамелеонів.

За наслідками експерименту не було виявлено кореляції між діапазоном використовуваних кольорів і особливістю місцепроживання хамелеонів. Найбільший розкид кольорів забарвлення спостерігався у видів з найяскравіше вираженою соціальною поведінкою (в даному випадку - змагання двох самців), а не у видів, що живуть в місцях з великою кількістю різноколірних об"єктів (трава, стовбури дерев, листя).

Забарвлення хамелеонів, які використовують максимальну кількість кольорів, виявилося найпомітнішим не тільки для їх родичів, але і для хижаків, що не відповідає адаптивній теорії зміни кольору. Еволюційний тиск не привів до знищення таких "яскравих" видів, оскільки хамелеони здатні змінювати забарвлення за декілька мілісекунд, так що хижаки не встигають їх помітити, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Хамелеони спілкуються шляхом зміни кольору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути