Ексклюзиви
понеділок, 31 березня 2008 14:19

ХАМАС захопило найбільший палестинський університет

Рух ісламістів ХАМАС, що керує в секторі Газа, узяв в понеділок під свій контроль один з найбільших в палестинському анклаві університет, який вважався оплотом конкуруючого руху ФАТХ, повідомило керівництво університету.

Проректор університету "Аль-Азхар" Ахмед Аль-Даур розповів журналістам, що поліція з раннього ранку зайняла територію учбового закладу і не допускає туди ні студентів, ні викладачів.

"Ми були вимушені поки зупинити роботу і навчання", - сказав Аль-Даур. Причиною конфлікту стала, за його версією, відмова університету провести у себе церемонію пам"яті шейха Ахмеда Ясина - духовного лідера ХАМАС, загиблого в 2004 році в результаті ізраїльського авіаудару.

Це не перший випадок силового захоплення ісламістами палестинських вузів. Раніше аналогічний інцидент відбувся в університеті міста Хан-Юніс на півдні сектора Газа. Учбовий заклад до цих пір не діє.

Захоплення університету "Аль-Азхар" відбулося на тлі спроб рухів ФАТХ і ХАМАС запустити діалог про примирення і відновлення національної єдності, порушеної торішнім військовим переворотом в секторі Газа.

Палестинський анклав в червні минулого року перейшов під контроль ХАМАС, що розгромив воєнізовані формування ФАТХ, і опинився в кільці міжнародної ізоляції. Західний берег річки Іордан залишився під юрисдикцією глави ПНА Махмуда Аббаса, який відновив мирні переговори з Ізраїлем і отримує масштабну фінансову допомогу Заходу, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «ХАМАС захопило найбільший палестинський університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути