Ексклюзиви
середа, 18 лютого 2009 16:53

Гривня може втратити 19% за півроку

Гривня може втратити 19% за півроку
Українська гривня може втратити 19% відносно долара протягом найближчих шести місяців, оскільки ослаблення економіки і дефіцит іноземних інвестицій змушують країну відмовитися від управління своєю валютою. Про це свідчить середньозважений прогноз п"яти аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.

До кінця серпня 2009 року гривня може впасти до курсу 10 до 1. Із серпня 2008 року українська національна валюта впала на 43% до 8,15 за один долар США на тлі збільшення економічної кризи в країні і незважаючи на 16,4-мільярдну позику від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Україна зіткнулася з важкою проблемою… Тепер країні необхідно менше займатися підтримкою своєї валюти і зосередити гроші на інших проблемах економіки", - вважає Ларс Расмуссен, стратег ринків, що розвиваються, банку Danske Bank A/S.

В 2009 році ВВП України може скоротитися на 9%, оскільки в умовах глобальної кризи значно падає попит на експорт, що автоматично ставить колишню радянську республіку в ситуацію дефіциту бюджету. У січні 2009 року національні валютні резерви України зменшилися майже на 9% і склали $29 млрд, тому що Центральний банк країни постійно купував і продавав валюту, щоб тримати контроль над гривнею.

Прогнози аналітиків варіюються в діапазоні 8,5-11 гривень за долар. Цього року українська валюта впала на 1,2% до долара США.

У грудні 2008 року в Україні був прийнятий бюджет із планованим дефіцитом у розмірі 2,97% від ВВП країни. Міністр фінансів Віктор Пинзеник минулого тижня залишив свою посаду через суперечку про дефіцит, що йде врозріз із вимогами МВФ. Нагадаємо, МВФ запропонував Україні позику за умови, що держава затвердить збалансований бюджет.

"Ринок дуже стурбований через тих, хто втрачає підтримку МВФ. Міжнародний валютний фонд тепер може використовувати Україну як приклад для інших держав і сказати – дивіться, якщо і ви в такий же спосіб не будете виконувати своїх зобов"язань, то ми і з вами попрощаємося", - додав в інтерв"ю агентству Расмуссен, передає Finance.ua.

Зараз ви читаєте новину «Гривня може втратити 19% за півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути