Ексклюзиви
пʼятниця, 28 березня 2008 15:11

Голландський політик розмістив в інтернеті скандальний фільм про Коран

Голландський політик правого спрямування Герт Вільдерс стримав свою обіцянку і, не дивлячись на протести в мусульманському світі, розмістив в Інтернеті свій 15-хвилинний документальний фільм, в якому критикується Коран.

Як відзначає в п"ятницю телерадіокомпанія Бі-Бі-Сі, фільм, розміщений на відео-сайті Liveleak, супроводжують кадри терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку і агресивно налаштованих мусульманських демонстрантів.

Фільм Вілдерса називається "Фітна", що арабською означає "сувора боротьба", часто - в релігійному сенсі. Стрічка починається з крупного плану Корану, на сторінці якого виникає текст однієї з сур, котра закликає породжувати страх в серця ворогів Аллаха.

Наступний епізод присвячений подіям 11 вересня 2001 року. Автор показує літак, котрий врізається в будівлю торгового центру в Нью-Йорку, і натовпи людей, що шукають своїх родичів. Кадри будівлі Вілдерс, яка горить, вмонтовує із записом телефонної розмови жінки, яка опинилася в завалах, і співробітниці поліції, яка намагається її врятувати.

Автор використовує також фрагмент інтерв"ю мусульманина, в якому він називає іслам "кращою релігією на світі", а тих, хто сповідує християнство вважає "гідними смерті". У частині фільму, присвяченій розповсюдженню ісламу в Нідерландах, Вілдерс приводить дані про зростання кількості мусульман в країні та в Європі, а також показує демонстрації протесту після вбивства голландського режисера Тео Ван Гога.

Режисер, який зняв суперечливий фільм про ісламську культуру, загинув від рук ісламського екстреміста.

Переходячи до теми майбутнього Голландії, в якій, на його думку, вплив ісламу посилюється все більше, Вілдерс показує геїв із зв"язаними руками і жінок із заклеєним ротом.

У завершальній частині "Фітни" Вілдерс закликає зупинити релігію, метою якої, на його думку, є світове панування і руйнування основ західної цивілізації. "У 1945 році Європа відбила атаку нацизму. Настав час боротьби з ісламською ідеологією", - йдеться в титрах фільму.

Фільм закінчується сценою, на якій хтось перегортає сторінки Корану, а після цього за кадром чутний звук паперу, який рветься. Далі на екрані з"являється текст: "Звук, який ви чули, - це сторінка, вирвана з телефонної книги. Не мені, а самим мусульманам належить вирвати злі сури з Корану".

Ще до появи "Фітни" в інтернеті фільм Вілдерса викликав численні протести.

Як заявив із цього приводу прем"єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде, фільм помилково ототожнює Іслам з насильством. "Ми вважаємо, що єдина його мета - це образити", - підкреслив прем"єр у поширеній заяві.

При цьому він відзначив, що "ображені почуття ніколи не повинні використовуватися як виправдання для агресії та погроз".

Повідомлення про майбутню демонстрацію скандального фільму вже викликали гнівні масові протести в багатьох мусульманських країнах, а також акції з застосуванням насильства і загрози на адресу голландських громадян і дипломатів, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Голландський політик розмістив в інтернеті скандальний фільм про Коран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути