вівторок, 05 лютого 2008 15:22

Гігантський "палець" з водню проткнув нашу галактику (ФОТО)

Австралійські астрономи відкрили величезний "палець" з газоподібного водню, що рухається убік Чумацького Шляху.

Дане відкриття допоможе завершити річну дискусію про долю найближчих сусідів нашої галактики: Великої і Малої Магеланових хмар, які є джерелом цієї газової хмари-"пальця".

Доктор Наомі Макклюр-Гріффітс (Naomi McClure-Griffiths) опублікувала свої дослідження в журналі Astrophysical Journal Letters. Це перший випадок, який помітили астрономи, коли Магеланові хмари взаємодіють з нашою галактикою.

Газовий "палець" (gasfinger) астрономи розгледіли за допомогою австралійських радіотелескопів. Учені говорять, що він є закінченням великого потоку LeadingArm (тобто "провідна рука"), що виходить з карликових галактик-супутників.

Вивчення цього потоку, на думку Наомі і її колег, допоможе краще передбачити майбутнє Магелланових хмар і, можливо, закінчити суперечку про те, чи є вони дійсно супутниками Чумацького шляху або тільки летять повз.

Супутниками вони вважаються дуже давно. Проте минулого року астрономи з"ясували, що Магелланови хмари "зайняті" надуванням великого газового міхура, і що швидкість їх руху - набагато більша, ніж вважали раніше, так що з часом ці дві карликові галактики нас покинуть.

Тут, правда, залишається відкритим питання про коректний облік впливу темної матерії в комп"ютерних моделях динаміки Магелланових хмар.

Австралійські дослідники вважають LeadingArm чимось на зразок приливної хвилі. Цей газ Чумацький шлях витягнув з Магелланових хмар своїм тяжінням, стверджують астрономи. Автори відкриття говорять, що з"ясування точного розташування цієї "руки" і її "пальця" може допомогти ученим вирахувати, куди попрямують далі самі Магелланови хмари.

За моделями, створеним Маклюр-Гріффітс і її соратниками з CSIRO, виходить все ж таки, що Магелланови хмари - супутники, і рухатися вони будуть приблизно туди ж, куди зараз йде потік водню. Картина динаміки "пальця" більше відповідає саме такій версії природи цієї пари міні-галактик, ніж припущенню, що вони просто летять повз Чумацького шляху. При цьому австралійці підкреслюють, що модель руху - не остаточна, і питання слід вважати відкритим, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Гігантський "палець" з водню проткнув нашу галактику (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути