середа, 02 липня 2008 14:06

Генсек ОПЕК: Багато хто збагачується на міфі про нестачу нафти

Генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти аль-Бадрі в інтерв"ю іспанської El Pais сперечається з тими, хто пояснює зростання цін недостатнім видобутком.

На думку 68-річного лівійця аль-Бадрі, імпульс зростанню цін додають надмірні фінансові спекуляції: "Жодної проблеми пропозиції не існує. Зростання цін пов"язане з девальвацією долара, геополітичною напруженістю, спекуляціями... На ринку немає дефіциту".

Іпотечна криза минулого літа в США завдала великого збитку біржовим ринкам, фінансові інвестиції почали здійснюватися в інші товари, і в результаті сировинні ресурси стали тепер головним об"єктом спекуляцій, пояснює глава ОПЕК.

На ОПЕК припадає 40% світового видобутку, країни, що входять в цей пул, вкладають в розробку і видобуток 160 млрд доларів. Ніхто не стає в чергу за нафтою, весь попит задоволений, запевняє аль-Бадрі.

ОПЕК не наслідуватиме рішення Саудівської Аравії збільшити видобуток на півмільйона барелів в день: "Саудівська Аравія сказала, що збільшить видобуток у разі збільшення попиту, ми не видобуватимемо, якщо покупців немає."

Якщо ринок знову регулюватиметься співвідношенням попиту і пропозиції, ціни знизяться, упевнений аль-Бадрі. Якщо ми віддамо ринок спекулянтам, то сьогодні ціна досягне 140 доларів, а завтра підніметься до 200, і на ринку почнеться паніка. Багато хто наживається на міфі про нестачу нафти. NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ОПЕК: Багато хто збагачується на міфі про нестачу нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути