Ексклюзиви
субота, 29 березня 2008 11:39

Генсек ООН засудив фільм "Фітна", що викликав обурення ісламського світу

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступив із різким засудженням фільму про іслам голландського політика правого спрямування Герта Вілдерса.

"Я різко засуджую показ образливого і антиісламського фільму Герта Вілдерса, - мовиться в заяві Генерального секретаря ООН. - Право на свободу самовираження тут ні при чому. Свобода завжди повинна супроводжуватися соціальною відповідальністю".

У своїй стрічці, розміщеній на відео-сайті LiveLeak, Вілдерс називає іслам фашистською релігією, а пророка Мухаммеда - "варваром". У ній зачитуються уривки з Корану, які супроводжуються кадрами терористичних актів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку і агресивно настроєних мусульманських демонстрантів.

"Я не вірю в помірний іслам. Можливо, він і стане помірним, але це відбудеться через декілька тисяч років. А ми не можемо стільки чекати - на нашому годиннику, як говорять у Голландії, вже без п"яти дванадцять! Мій фільм розповідає про те, що в Корані є тексти, що закликають людей здійснювати найстрашніші діяння", - заявив раніше Вілдерс.

Найбільші голландські електронні засоби масової інформації відмовилися надати Вілдерсу можливості для демонстрації картини. Разом із тим, 27 березня 2008 року 15-хвилинний фільм був розміщений на сайті, де будь-який охочий може показати відеоролик власного виготовлення.

За словами прем"єр-міністра Нідерландів Яна Петера Балкененде, не можна ставити знак рівності між ісламом і насильством.

"Ми відкидаємо таку інтерпретацію, - сказав Балкененде. - Переважну більшість мусульман відкидає екстремізм і насильство; мусульмани нерідко самі стають їх жертвами".

Словенія, яка зараз є головою в Євросоюзі, заявила, що єдина мета фільму - розпалювання ненависті.

Декілька ісламських держав також засудили 15-хвилинну стрічку "Фітна", яка була розміщена в інтернеті в четвер.

Об"єднані Арабські Емірати різко засуджують розміщений в Інтернеті фільм Вілдерса. Про це мовиться в опублікованому сьогодні в місцевих ЗМІ заяві міністра закордонних справ ОАЕ шейха Абдали бен Заїда Аль Нахайяна, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Глава еміратського зовнішньополітичного відомства заявив про необхідність пошани релігії інших людей, а також про неприпустимість використання свободи самовираження для образи відчуттів віруючих. У той же час він закликав мусульман до стриманості у відповіді на цей провокаційний фільм.

У Пакистані в п"ятницю пройшли декілька демонстрацій протесту проти стрічки Вілдерса, а послові Нідерландів в Ісламабаді був заявлений офіційний протест пакистанського уряду.

Пакистан зажадав від уряду Нідерландів зрадити Герта Вілдерса суду за наклеп і навмисну образу мусульман.

Своє обурення фільмом виразили також Індонезія, Бангладеш і Іран. За словами іранських представників, робота Вілдерса свідчить про глибоку ненависть, яку відчувають жителі західних країн щодо ісламу.

Раніше із засудженням цього фільму виступила Організація Ісламська конференція /ОІК/, у яку входять 57 держав. У заяві ОІК, зокрема, наголошується, що "фільм образив відчуття 1,3 млрд мусульман у світі", повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН засудив фільм "Фітна", що викликав обурення ісламського світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути