Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 17:58

Генсек ООН засудив напади на миротворців в Косові

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступив із заявою, в якій закликав уряд Сербії вплинути на косівських сербів з тим, щоб вони дали можливість миротворцям виконувати їхню місію. Він також засудив напади на поліцейських Місії ООН у справах тимчасової адміністрації у Косові (МООНК) і персонал Сил для Косова (СДК).

"Пан Гі Мун розраховує, що всі сторони утримуватимуться від будь-яких дій або заяв, які могли б підбурювати до подальшого насильства або провокувати його", - зазначається в заяві, з якою від імені Генерального секретаря ООН виступила його прес-секретар, повідомляє УНІАН з посиланням на Центр новин ООН.

"Я продовжуватиму забезпечувати виконання моїх обов"язків і обов"язків голови Місії ООН у справах тимчасової адміністрації в Косові, керуючись резолюцією Ради безпеки 1244. Коли я зустрічався з міністром закордонних справ Сербії Вуком Єремічем у Женеві, він сказав мені, що уряд Сербії підтримує резолюцію N 1244", - заявив Пан Гі Мун.

Він також закликав сербський уряд вплинути на сербів, щоб вони повною мірою дотримувалися цієї резолюції, і щоб Місія ООН в Косові могла виконувати доручені їй завдання.

У документі наголошується, що на поліцейських ООН і військовослужбовців сил НАТО було вчинено напад під час їх спільної операції для відновлення контролю над будівлею суду, що знаходиться під управлінням Mісії ООН.

Генеральний секретар знов заявив, що Місія ООН продовжить вживати всіх заходів, необхідних для виконання її мандата, передбаченого резолюцією 1244. Він закликав всі общини Косова виявити спокій і стриманість і відзначив необхідність конструктивного діалогу з метою вирішення ситуації, що склалася.

Нагадаємо, вранці 17 березня в Косові в місті Мітровиця сталося зіткнення супротивників факту проголошення незалежності Косова з поліцейськими силами ООН.

Співробітники спеціальних сил поліції цивільної місії ООН (UNMIK), а також військовослужбовці KFOR в понеділок рано вранці узяли штурмом будинок суду в Косовська-Мітровиця, котрий з п"ятниці був захоплено сербськими працівниками правосуддя, які вимагали повернення на свої робочі місця.

При спробі вивезти затриманих в місті почалися масові безладдя, в яких взяли участь декілька сотень сербів.

В результаті озброєного протистояння протестуючі обстріляли будинок поліцейської станції і закидали територію гранатами. В результаті таких дій було поранено 21 працівника Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косові. Один з поранених від отриманих ран помер.

Вчора представники НАТО виступили з рішучим засудженням актів насильства в Косовська-Митровиця, і закликали всі сторони проявляти стриманість. У відповідь на спалахи насильства НАТО "посилить мандат" міжнародних миротворчих сил в Косові (KFOR), повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН засудив напади на миротворців в Косові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути