середа, 13 червня 2007 17:05

Генералісимус Франко помер через помилку хірурга

Каудільйо Франсіско Франко фактично став жертвою лікарської помилки. Цю нову версію кончини іспанського диктатора, яка сталась 20 листопада 1975 року, висунув свідок останніх днів життя Франко, хірург Хуан Абарка. У Мадриді видана його автобіографія під назвою "П"ять літрів крові".

Абарка відстоює версію, яка раніше не висувалася ні в одній з відомих біографій Франко. За твердженням автора книги, відповідальність за смерть диктатора лежить на хірургу Мануеле Ідальго, який оперував каудільйо. Останньому був поставлений діагноз "гостре запалення слизистої оболонки шлунку, що супроводжується кровотечею". Ідальго ухвалив рішення видалити частину - майже третину - шлунку, що з сучасної точки зору виглядає "повною резекцією".

За часів Франко рівень смертності в результаті виразки дванадцятипалої кишки був трохи вищий 3%. При цьому у самого диктатора шанси вижити з подібним захворюванням були вищі середньостатистичних, вважає Хуан Абарка. Він асистував при операції, яка була проведена в мадридському госпіталі після екстреного хірургічного втручання в палаці Ель-Пардо.

Коли у Франко зафіксували внутрішню кровотечу, його особистий лікар Вісенте Посуело звернувся за порадою до свого колеги Мануеля Ідальго. Останній прийшов висновку про необхідність термінового хірургічного втручання. Операцію провели в не пристосованому для цього приміщенні палацу Ель-Пардо. Ця обставина викликала сумніви інших лікарів, які визнали доцільним провести повторну операцію в госпіталі Ла-Пас. Туди каудільйо був пізніше доставлений з Ель-Пардо, але врятувати йому життя хірурги були безсилі, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Генералісимус Франко помер через помилку хірурга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути