Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 13:41

Франція попросила "Велику сімку" вплинути на вартість нафти

Франція попросила "Велику сімку" вплинути на країни-експортерів нафти для того, щоб понизити ціни на нафту, повідомляє AFP. Крім того, міністр фінансів Франції Крістін Лагард заявила, що поводитиметься з аналогічним проханням і до країн з економікою, що розвивається.

З подібним проханням до країн ОПЕК раніше вже звертався президент Сполучених Штатів Джордж Буш. Проте міністр енергетики Анголи і президент ОПЕК Шакиб Хеліль заявив, що не може вплинути на зростаючі ціни на нафту. Причиною збільшення вартості "чорного золота" він назвав зниження об"ємів видобутку країнами, що не входять в організацію, такими як Росія. Крім того, курс долара, що знижується, на думку Хеліля, також впливає на зростання цін. На його думку, збільшення видобутку нафти країнами-експортерами не приведе до поліпшення ситуації.

На початку травня Францію захлеснула хвиля протесту проти зростаючих цін на пальне. Протестуючі рибаки на декілька тижнів перекрили доступ до торгових портів Франції. В середині травня президент Франції Ніколя Саркозі оголосив про старт програми допомоги риболовецькій галузі. В рамках цієї програми було виділено 480 мільйонів доларів для компенсації витрат на пальне.

Тим часом, аналогічна хвиля протестів захлеснула Іспанію, Португалію, Італію та Грецію, де рибаки також протестують проти зростаючих цін на нафту. Вони також вимагають від уряду компенсації за витрати на паливо, що зробили вихід в морі невигідним.

Вартість нафти встановила черговий історичний рекорд 22 травня 2008 року, коли в ході торгів на нью-йоркській товарній біржі NYMEX подолала відмітку в 135 доларів за барель. При цьому вартість ф"ючерсних контрактів на нафту з постачанням в грудні 2016 року складала 142,09 долара за барель.

"Велика сімка" - група семи промислових розвинених країн світу. У її склад входять США, Великобританія, Франція, Японія, Німеччина, Канада і Італія. "Велика сімка" створена для фіксації наміру сторін дотримуватися узгодженої лінії економічного розвитку, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Франція попросила "Велику сімку" вплинути на вартість нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути