середа, 15 травня 2019 15:06

"Філарета підбурювало промосковське оточення" - релігієзнавець

"Філарета підбурювало промосковське оточення" - релігієзнавець
Релігієзнавець Юрій Чорноморець: Філарета підбурювало промосковське оточення Фото: Релігійна правда

Заяви Філарета зумовлені його хворобливим станом і впливом проросійського оточення. Про це Gazeta.ua говорить релігієзнавець Юрій Чорноморець.

Патріарх заявив, що хоче зберегти Українську православну церкву Київського патріархату і керувати нею. Для цього 14 травня збирав архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення КП.

"У церкви є 60 апхієреїв. Для того, щоб зібрався Собор, на нього має прибути більшість. Приїхало лише 4 єпископів. Зібрання, по суті, не відбулося. Це свідчить лише про особистий хворобливий стан патріарха Філарета. Людина просто дуже перехвилювалася після нещодавнього ювілею, надання томосу. Я його знаю з дитинства. Бачу, що це зовсім інший патріарх Філарет, ніж був раніше", - каже Чорноморець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет пояснив свою позицію щодо УПЦ КП

Релігієзнавець говорить, що через слова патріарха томос не заберуть.

"Томос не відберуть. Бо існують легальні органи управління церквою: синод на чолі з предстоятелем, архієрейський і помісний собори з предстоятелями. Філарет у всіх цих структурах є лише рядовим членом. Тому сам не має право приймати жодних рішень. Все, що він говорить, — бачення, яке зумовлене його хворобливим станом. Епіфаній жодним чином не провокував Філарета. Справжнього конфлікту немає. Всі його поважають. Але сам Філарет із 26 січня веде суперечливі розмови у церковних колах. Це сумне явище. На кшалт, щоб Леонід Кравчук зараз заявив, що він є справжнім президентом України і головою уряду, і самою Верховною Радою. Філарет претендує не тільки на пост патріарха, а на те, що він заміняє собою синод і Собор. І врешті, усім має керувати самостійно. Його хворобливий стан використовують люди з його оточення, що мають відносини з Москвою. Вони ж повязані з промосковськими політиками. Весь цей час вони роз'ятрювали його психічний стан і підбурювали до дій", - пояснює Юрій Чорноморець.

"Розколу в Української православної церкви немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми повинні спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві", - цитує прес-служба митрополії предстоятеля ПЦУ.

Зараз ви читаєте новину «"Філарета підбурювало промосковське оточення" - релігієзнавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути