Ексклюзиви
вівторок, 17 червня 2014 09:45

Феміда під вітрилами корупції. За ким плаче люстрація

Феміда під вітрилами корупції. За ким плаче люстрація

Півтора гектари прибережної території в мальовничому і вельми дорогому місці - Конча-Заспа - магнітом притягує до себе погляди людей, ласих до чужого майна. Цим багатством між дамбою Конча-Заспа-Плюти і Канівським водосховищем, на 8-му кілометрі від санаторію "Жовтень" володіє громадська організація "Яхт-клуб "Борей", яка отримала в постійне користування цю земельну ділянку ще в 1993-му році. І цілком закономірною і зрозумілою для нашої країни стає ситуація, коли кожен з можновладців намагається "урвати" собі трохи землі у володаря величезного шматка "пирога".

"Борей" не став винятком і після двох десятків років роботи з'ясував, що земля якимось дивом "пішла" від яхт-клубу і належить вже іншим людям, які, як з'ясувалося, є народними депутатами. І якщо кажуть: "не було б щастя, так нещастя допомогло!", то в даному випадку ситуація прямо протилежна: керівництво "Борея" дізналося про вилучення землі, коли розробляло технічну документацію для іноземного інвестора, якого яхтсмени шукали довгі роки.

Отже, кілька років тому під час подачі заяви в Обухівську районну адміністрацію Київської області юристи "Борея" були вкрай здивовані тим, що ще в січні 2009-го року чиновники передали землю яхт-клубу семи громадянам для ведення особистого сільського господарства. При цьому держслужбовці порушили всі правила і норми законодавства, в тому числі і Конституцію України.

Варто зазначити, що надалі ділянка перейшла у власність народного депутата від Партії Регіонів Олександра Онищенка, відомого тісними зв'язками з Анатолієм Присяжнюком. Завдяки цій дружбі цілком стає зрозумілою поява розпорядження Обухівських чиновників, так як на той час останній очолював Київську обласну державну адміністрацію.

Реакція яхтсменів на "тихе" відбирання землі була цілком закономірною - вони почали оббивати пороги судів. На першому колі вдалося знайти правду і відстояти свої права: Господарський суд Київської області визнав незаконним рішення чиновників і скасував розпорядження про виділення землі новоспеченим власникам. Практично відразу ж "Борей" виграє і другий суд - проти прокурора Обухівського району, який намагався викрити яхт-клуб у фінансових махінаціях з податковою інспекцією, але так і не зміг надати документів, що підтверджували б його заяву.

Але радість яхтсменів була недовгою. Ймовірно через те, що в бій вступила важка артилерія у вигляді адмінресурсу чи авторитетності "ксіви" народного депутата, а може бути "Франкліни" заступилися за нардепа-селянина, але в житті любителів вітрил почалася чорна смуга. "Борейці" після двох перемог програють відразу дві апеляції.

У першому випадку прокурор задовольнив свої амбіції, і апеляційний суд на підставі тих самих документів "побачив" порушення, припинивши право користування "Бореєм" землею. І практично відразу ж Київський апеляційний господарський суд скасовує рішення про незаконність розпорядження Обухівської райадміністрації з причини того, що ГО "Яхт-клуб "Борей" є неналежним позивачем, так як право користування вищевказаним земельною ділянкою було припинено.

Природно, яхтсмени не здалися і, не бажаючи миритися з таким станом речей, оскаржили рішення у "вишці". Вони впевнено здобувають перемогу проти прокурора, завдяки чому повернули собі право на користування землі. А ось щодо скасування розпорядження Обухівської районної державної адміністрації Вищий господарський суд України таки визнав законним рішення апеляційного суду, так як на момент винесення рішення "Борей" був позбавлений права на користування ділянкою. Хоча, як уже зазначалося, чиновники Обухівського району видали розпорядження раніше, ніж прокурор звернувся до суду.

Так, суд вирішив залишити без змін постанову апеляційного суду, ґрунтуючись на тому, що хоч яхт-клуб і відновив свої права і на сьогодні є дійсним користувачем ділянки, але на момент винесення рішення апеляції він таким не був, а значить рішення законне. Парадокс виходить. Але "борейці" продовжили свої поневіряння по судах і вдруге звернулися до Господарського суду Київської області з вимогою скасування незаконного розпорядження Обухівської районної державної адміністрації.

Суддя Ольга Рябцева, до якої потрапляють матеріали справи, швидше за все аби не суперечити колегам з "вишки", і не сваритися з сильними світу цього, приймає воістину соломонове рішення: видає постанову про припинення провадження у справі. Мотивує вона свій вчинок тим, що вже існує рішення між цими ж сторонами і за аналогічним предмету спору. Хоча, у вищевказаному рішенні Київського апеляційного господарського суду, на яке і посилалася служниця Феміди, крім явних порушень самого процесу геть відсутні дослідження підстав для заперечування розпорядження Обухівської держадміністрації.

Примітно, що і в наступній інстанції підтримали Рябцеву. Київський апеляційний господарський суд (у складі Отрюх Б.В., Михальської Ю.Б. і Тищенко А.І. - прим. Ред.) Вирішив не засмучувати депутатів-агрономів і не скасовувати явно незаконної постанови про припинення провадження у справі, залишаючи яхстменів, які більше 20-ти років володіли прибережною територією в елітному місці під Києвом, в підвішеному стані.

У наявності проста двокрокова схема, за якою прокурор спочатку намагається забрати право користування землею, а потім другий фігурант (у нашому випадку Обухівська райдержадміністрація - прим. Авт.) успішно проходить всі кола Феміди. Говорити про те, що суддя Рябцева і судді апеляції не розуміли цієї схеми - викрити їх в профнепридатності. Другий варіант також не перспективний вищеназваним служителям Феміди: знали і потурали - стали активними учасниками незаконної схеми з відбору майна. У разі ж з неуважністю і небажанням вникати у справу з боку суддів, ми знову повертаємося до того, чи варто таким суддям з таким ставленням до роботи носити мантії та удостоюватися титульного звернення "Ваша Честь"...

Зараз ви читаєте новину «Феміда під вітрилами корупції. За ким плаче люстрація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути