Ексклюзиви
пʼятниця, 24 жовтня 2008 10:33

Євросоюз відновив дипвідносини з Кубою

Європейський Союз і Гавана офіційно відновили зв"язки, розірвані після введення ЄС у 2003 р. дипломатичних санкцій відносно Куби за переслідування дисидентів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Комісар ЄС з розвитку та гуманітарної допомоги Луї Мішель назвав угоду, підписану ним з головою МЗС Куби Феліпе Пересом Долі, "поворотним пунктом" у відносинах між двома сторонами.

У свою чергу кубинський міністр розцінив укладену домовленість як прояв пошани до політичної незалежності острівної держави.

Відповідно до угоди ЄС надасть Кубі 2 млн євро в якості надзвичайної допомоги з подолання наслідків ураганів. Наступного року країна дістане доступ до ще 30 млн євро. Делегація Євросоюзу повторно відвідає Кубу в листопаді, щоб визначити потреби у фінансуванні на 2009 р.

Нагадаємо, в червні цього року лідери Європейського союзу, присутні на саміті в Брюсселі, схвалили зняття дипломатичних санкцій з Куби. Багато європейських країн услід за Іспанією виступали за поліпшення відносин з новим кубинським урядом, який очолює Рауль Кастро, що змінив минулого року на посту керівника Куби свого брата Фіделя. Одночасно Чехія та Швеція вимагали спочатку поліпшення положення з дотриманням на Кубі прав людини.

Наступного дня після заяви в Брюсселі колишній лідер Куби Ф.Кастро назвав "лицемірством" рішення ЄС союзу про скасування дипломатичних санкцій відносно його країни одночасно з вимогою про розширення прав людини на Кубі. За словами Ф.Кастро, опублікованим в Інтернеті, ЄС не має права "повчати" Кубу дотриманню прав людини, оскільки сам проводить "грубу" політику у сфері імміграції. Колишній лідер також відзначив, що ані санкції ЄС, ані їх скасування не мали жодного економічного значення. РБК

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз відновив дипвідносини з Кубою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути