вівторок, 08 квітня 2008 08:14

Євросоюз продовжив санкції проти Лукашенкa і білоруського керівництва

Рада Євросоюзу в понеділок продовжила на рік дію санкцій відносно президента Білорусі Олександра Лукашенко і ряду білоруських чиновників. Як йдеться в прес-релізі організації, таке рішення було ухвалене "з урахуванням положення в країні".

Обмеження на в"їзд і заморожування банківських рахунків білоруських чиновників були введені в 2004 році. У "чорному списку" згадані особи, відповідальні, на думку Євросоюзу, за фальсифікацію результатів виборів і референдуму в Білорусі в жовтні 2004 року. Санкції були продовжені в черговий раз після президентських виборів в березні 2006 року, що пройшли на тлі придушення демократичної опозиції в країні.

Нагадаємо, санкції, продовжені до 10 квітня 2009 року, стосуються президента Лукашенко і ще 35 високопоставлених білоруських чиновників. 7 квітня представники ЄС залишили цей список без змін, проте у разі зміни обстановки він може бути переглянутий "у будь-який час", вказується в прес-релізі.

Рада Євросоюзу і Єврокомісія також прийняли спільну заяву, в якій вітали звільнення п"яти з шести білоруських опозиціонерів, визнаних політичними ув"язненими. Безумовне звільнення всіх політв"язнів розглядатиметься як конкретний крок Білорусі до базових європейських цінностей: демократії, дотриманню прав людини і верховенству закону. Крім того, якщо парламентські вибори у вересні 2008 року в республіці пройдуть відповідно до міжнародних стандартів, це може стати підставою для перегляду санкцій і для зміцнення зв"язків між Білорусією і ЄС, підкреслюється в документі, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Євросоюз продовжив санкції проти Лукашенкa і білоруського керівництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути