Ексклюзиви
четвер, 12 квітня 2007 14:48

Європейці стають більш схильними до інсульту

Вже чверть європейців носять в собі ген з мутацією, який різко підвищує ризик інсульту. До цих пір його вважали таким, що впливає на патології мозку, але тепер ген чітко визначений як відповідальний за формування атеросклерозних бляшок.

Один з найбільш поширених спадкових генетичних дефектів різко підвищує ризик інсульту. Так стверджують автори роботи, опублікованої в березневому випуску журналу Neurology.

У дослідженні взяли участь 9178 данців, стан серцево-судинної системи яких спостерігали протягом 24 років. За цей час у 504 чоловік розвинулися різні серцево-судинні захворювання, з них 393 інсульти. Всіх учасників дослідження перевірили на наявність генетичного дефекту в гені HFE, який так само відомий як ген гемохроматоза.

Дефект H63D - це мутація, що призводить до заміни гистидіну на аспарагинову кислоту в 63-ій позиції білка HFE. Це один з найбільш поширених генетичних дефектів в Європі.

За різними оцінками, на півночі Європи кожен четвертий носить цю мутацію. На півдні ця цифра може бути навіть більшою. Різні мутації гена HFE призводять до порушення перенесення іонів заліза з крові в клітини різних тканин, що, з одного боку, погіршує забезпечення клітин залізом, а з іншого - веде до підвищення кількості заліза в крові. Це підвищення кількості заліза в крові і призводить до розвитку гемохроматозу і згодом до порушення роботи різних органів. Зокрема, до діабету і цирозу печінки.

За словами автора, ген HFE не пов"язаний безпосередньо з розвитком атеросклерозних бляшок в сонній артерії, тобто з процесом, що призводить до потовщення стінки артерії і закупорки судин. Втім, носіїв дефектної копії гена HFE можна виділяти в групу підвищеного ризику вже зараз - підстав для цього, на думку вчених, достатньо, повідомляє Газета.ru.


Зараз ви читаєте новину «Європейці стають більш схильними до інсульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути