Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2007 14:41

Європейці проходитимуть перед політом до США інтернет-реєстрацію

Сполучені Штати з метою запобігання можливим терактам ввели нові правила для громадян 13 країн Шенгенської зони Євросоюзу, що користуються правом безвізового в"їзду до США.

Згідно цим правилам, громадяни Австрії, Бельгії, Німеччини, Греції, Данії, Іспанії, Італії, Люксембурга, Нідерландів, Португалії, Швеції, Фінляндії та Франції повинні за 48 годин до виліту в США заповнити спеціальну інтернет-анкету.

"За допомогою електронної авторизації ми хочемо підвищити рівень безпеки", - сказав у Брюсселі журналістам міністр національної безпеки Сполучених Штатів Майкл Чертофф.

За його словами, безвізовий режим для європейських громадян є "одним із аспектів, що роблять американців уразливими".

У даний час США та ЄС ведуть переговори щодо підписання угоди про обмін даними про пасажирів авіаліній для боротьби з тероризмом. Ця угода дозволила б зберігати нову інформацію про пасажирів протягом трьох з половиною років, стару інформацію - протягом восьми років, а також надавати контртерористичним органам прямий доступ до такої інформації через комп"ютери авіаліній.

Зі свого боку Євросоюз наполягає на тому, щоб авіалінії надавали дані про пасажирів самі. На думку Брюсселя, така інформація може бути передана правоохоронним органам США для проведення антитерористичних розслідувань тільки в тому випадку, якщо стандарти захисту інформації цих органів співпадають зі стандартами в ЄС.

Країни ЄС хочуть, щоб інформація про пасажирів могла бути розсекречена, тільки якщо її зміст співпаде з даними бази по терористах.

Спочатку США і ЄС підписали угоду про надання даних у 2004 році, згідно якому європейські авіаперевізники були зобов"язані передавати американській стороні 34 пункти інформації про пасажирів, що прямували в США. Проте через два роки Європейський суд юстиції визнав дану угоду незаконною, оскільки, на думку судової інстанції, вона порушує права людини і не має під собою чіткої правової бази. Після цього сторони вступили в переговори про розробку нової угоди, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Європейці проходитимуть перед політом до США інтернет-реєстрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути