Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2007 13:54

Європарламент зажадав заборони експериментів над приматами

Депутати Європарламенту підтримали декларацію, що закликає Єврокомісію переглянути правила, які діють в Євросоюзі щодо проведення наукових експериментів над тваринами. За даними прес-служби Європарламенту, за ухвалення декларації проголосували понад 400 з 785 депутатів. Декларація також закликає ввести заборону на використання приматів як піддослідних, відзначили в прес-службі. За даними міжнародного товариства захисту тварин Animal Defenders International, щорічно в наукових лабораторіях країн - членів Євросоюзу, головним чином у Великобританії, Франції та Германії, об"єктами експериментів стають до десяти тисяч мавп, передає РИА "Новости".

Раніше у Великобританії були розсекречені документи, в яких описувалося, як кричать мавпи від болю, страху та злості під час експериментів над ними. Ці документи, представлені в 2005 році в британському суді, стали доказом порушення законів про захист лабораторних тварин провідною британською лабораторією.

У витягах із внутрішніх документів Кембріджського університету - одного з кількох місць, де досліджують приматів, - містилися поради для співробітників лабораторії й учених щодо того, як вирішувати проблеми під час і після експериментів. Представлені суду Британським союзом за відміну вівісекції (British Union for the Abolition of Vivisection - BUAV), ці інструкції описували випадки, коли мавпи "кричали, намагаючись вилізти з ящиків і випорожнюючись". "Це - злобна тварина", - підкреслювалося в інструкції. Ученим і співробітникам лабораторії радили "карати" мавп за погані звички.

Документи суперечили загальному переконанню, що про тварин добре піклуються й що вони добре захищені Законом про тварин 1986 року.

Три програми, що проводяться в Кембріджі, присвячені дослідженням дегенеративних мозкових захворювань - таких, як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера.

Судовий процес почався після того, як головний інспектор уряду з питань тварин відхилив результати 10-місячного розслідування, проведеного BUAV відносно трьох дослідницьких програм у Кембріджі в 1998 році. За ствердженням BUAV, кембріджські вчені розтинали мавпам черепні коробки, щоб спричинити удар, і залишали без уваги ветеринара на 15 годин.

Проте урядовий інспектор, розглянувши ліцензії Кембріджа на проведення досліджень і ще більше 4 тисяч ліцензій, виданих в Англії та Уельсі, зняв обвинувачення зі всіх організацій.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент зажадав заборони експериментів над приматами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути