четвер, 27 березня 2008 12:56

Єврокомісія перевірить моцареллу, в якій виявили діоксин, на причетність мафії

Італія направила Єврокомісії результати аналізу хімічного складу моцарелли з буйволового молока, в якому було виявлено діоксин, повідомив журналістам прес-секретар Представництва Італії при Європейській Комісії Мануел Джакоанджелі.

Нещодавно в улюблених ласощах італійців - моцареллі, виготовленій з буйволового молока, - був виявлений діоксин. За словами дипломата, аналізи підтвердили наявність слідів цієї речовини, але "вони дуже незначні", як за змістом у самій продукції, так і по кількості сироварних заводів, де був виявлений хімікат.

На думку експертів, причиною появи токсичної речовини в молоці стало те, що пасовища опинилися в заражених зонах через проблеми з вивозом сміття. "Єврокомісія постійно отримує оновлену інформацію про всі санітарні заходи для виявлення (неякісною) продукції і про постачальників молока, що цікавлять, і сироварні заводи", - уклав Джакоанджелі.

Напередодні світові ЗМІ цитували неназваного представника Єврокомісії, яка оголосила, що організація вимагає від Італії терміново надати інформацію про можливість негативного впливу моцарелли з діоксином на здоров"я людини.

Цей тип сиру виготовляється в основному в південній області Кампанія, де склалася катастрофічна ситуація з вивозом і переробкою відходів.

Аналітики пов"язують витоки проблеми з діяльністю неаполітанської мафії (каморри), яка активно заробляє на нелегальній утилізації відходів і зацікавлена в тому, щоб "сміттєва проблема" не вирішилася.

Правоохоронні органи Кампанії вважають, що мафіозі могли незаконно утилізувати сміття на пасовищах. Передбачається, що близько 100 людей можуть бути причетні до появи зараженої моцарелли.

Вони звинувачуються в отруєнні родючого ґрунту, а, означає, і корма тварин, збуті неякісній продукції і шахрайстві.

Як відзначає ряд експертів, не дивлячись на загальну стурбованість, "отруєна" моцарелла не представляє особливої загрози здоров"ю, "якщо не споживати її в зайвих кількостях і довгий час".

Крім того, уряд Італії спробував заспокоїти співгромадян, які різко, - на 60% - скоротили споживання сиру. Зокрема, міністр закордонних справ назвав тривогу навколо моцарелли з діоксином "надмірною і невмотивованою".

Відзначимо, що італійська поліція закрила 25 сироварних заводів в області Кампанія з виробництва моцарелли з молока буйвола. Ще 80 підлягають перевірці на наявність діоксину в їх продукції, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія перевірить моцареллу, в якій виявили діоксин, на причетність мафії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути