неділя, 25 січня 2009 14:58

Єврокомісія закликає країни єврозони не перевищувати допустимий поріг бюджетного дефіциту

Єврокомісія закликає країни єврозони не перевищувати допустимий поріг бюджетного дефіциту
Європейська комісія закликає країни єврозони не перевищувати допустимий поріг бюджетного дефіциту, не дивлячись на кризові часи, передає Deutsche Welle. Дотримання цього правила - необхідна умова існування євро.

Значне перевищення порогу бюджетного дефіциту неприпустимо, вважає Єврокомісія і закликає країни єврозони, не дивлячись на фінансову і економічну кризу, не підривати умови існування загальноєвропейської валюти.

Згідно до умова Пакту стабільності і економічного розвитку країн єврозони, дефіцит бюджету не повинен складати більше 3 відсотків валового внутрішнього продукту (ВВП).

Це правило було дещо пом"якшено в програмі по стабілізації економіки, прийнятою Єврокомісією 26 листопада 2008 р. Країнам-членам ЄС було дозволено трохи перевищити поріг бюджетного дефіциту. Проте це послаблення діє лише в тому випадку, якщо він лише трохи і короткочасно - до одного року - перевищує допустиму межу.

За даними Єврокомісії, в 2008 р. п"ять країн ЄС - Ірландія, Іспанія, Греція, Франція і Мальта - перевищили допустимий поріг бюджетного дефіциту. У 2009 р. в Брюсселі чекають подальшого збільшення цього показника в країнах єврозони, повідомляє німецьке інформаційне агентство DPA.

В п"ятницю, 23 січня, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу закликав країни ЄС уникати зростання дефіциту бюджету, оскільки правила Пакту стабільності і економічного розвитку є необхідними умовами існування європейської валюти. "Без Пакту стабільності євро не може існувати", - підкреслив він.

Баррозу заявив, що урядам буде надано більше часу для скорочення бюджетного дефіциту. Проте, за його словами, Єврокомісія планує почати процедури перевірки держав, в яких дірка в бюджеті перевищила допустимі розміри. Які країни маються на увазі, політик не уточнив.

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія закликає країни єврозони не перевищувати допустимий поріг бюджетного дефіциту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути