четвер, 05 червня 2008 09:29

Єврокомісія оголосила тривогу на АЕС в Словенії: можливий радіоактивний викид

Єврокомісія оголосила загальноєвропейську тривогу у зв"язку з можливістю радіоактивного викиду через інцидент на АЕС в Словенії, яка наразі знаходиться в режимі зупинки реактора.

Про це повідомив офіційний представник Єврокомісії.

"Поки ніякий витік радіації не підтверджений", - заявив представник.

Зазначимо, що мова йде про витік в охолоджуючому контурі реактора АЕС "Кршко". АЕС вживає заходи щодо забезпечення безпеки.

За даними словенського Управління ядерної безпеки, загрози цей інцидент не представляє. У заяві уряду наголошується, що подія не "нанесла збитку здоров"ю співробітників, населенню прилеглих районів і навколишньому середовищу".

Стало відомо, що наразі електростанція працює на 22% своїй потужності. Greenpeace класифікує загальноєвропейську тривогу як "дуже незвичайну".

За словами Феррана Таррадельяса - прес-секретаря єврокомісара після енергетика Андріса Пієбалгса, інцидент на АЕС в Словенії не представляє загрози. "Ніякої загрози для європейців ядерний інцидент не представляє", - сказав він.

За його словами, Єврокомісія знаходиться на зв"язку з урядом Словенії, але поки не має наміру направляти своїх експертів на АЕС.

Таррадельяс зазначив, що "у дусі відвертості, властивій виконавчій владі ЄС, ми вважали необхідним оприлюднити інформацію про інцидент". За його словами, в подібних ситуаціях Єврокомісія автоматично запускає спеціальний механізм попередження країн Євросоюзу.

Також один з провідних російських експертів в області радіаційної безпеки повідомив, що аварія на АЕС "Кршко" була серйозним технологічним порушенням, проте вона не представляє небезпеки для населення.

"Без сумніву, подібні події, судячи з повідомлень європейських партнерів, знаходяться під контролем, оскільки потужність енергоблока була своєчасно знижена", - зазначив експерт.

Довідка

Атомна станція "Кршко" була побудована спільно Словенією і Хорватією в середині 80-х років минулого століття і час від часу зупинялася для профілактики і дрібного ремонту.

Зараз на єдиній в Словенії АЕС експлуатується один енергоблок з реактором Pwr-700 виробництва "Вестінгауз". Будівництво "Кршко-1" було почате 30 березня 1975 року, енергопуск відбувся 2 жовтня 1981 року, а здача в експлуатацію - 1 січня 1983 року.

АЕС виробляє 4 мільярди квт/час електроенергії на рік, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія оголосила тривогу на АЕС в Словенії: можливий радіоактивний викид». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути