Ексклюзиви
середа, 25 липня 2007 13:35

Єврейські громади просять українців повернути сувої Тори

Єврейські громади України мають намір повернути сувої Тори, які перебувають в українських архівах.

Про це на прес-конференції повідомив голова ради Федерації єврейських громад України Меїр Стамблер.

З його слів, сувої Тори - священні тексти для євреїв, вони були відібрані в єврейських громад і мають бути їм повернуті.

Стамблер зазначив, що українським архівам, де перебувають тисячі таких сувоїв, вони фактично не потрібні, а єврейські релігійні громади мають потребу в сувоях, щоб реставрувати їх і використати під час богослужінь.

"Ми хочемо...щоб нам допомогли знайти правильний шлях, як довести цю справу до кінця", - сказав Стамблер.

Він повідомив, що єврейські громади вже зверталися із цим питанням до української влади, однак на сьогоднішній день сфера релігії залишається в Україні трохи осторонь, тому що політики зараз зайняті більш важливими для них на сьогодні питаннями.

Стамблер також висловив надію, що українські архіви підуть назустріч єврейським громадам, і нададуть інформацію про те, скільки зберігається в Україні сувоїв Тори, і де саме вони перебувають.

Керівник прес-служби головного раввінату України Олег Ростовцев повідомив, що недавно завершився скандал з вилученням сувоїв Тори в єврейської громади в Житомирі.

З його слів, в 2004 році житомирський архів передав сувої житомирській єврейській громаді на зберігання без права реставрації.

Через кілька років архів вирішив влаштувати перевірку, виявив деякі формальні розбіжності в документах й ушкодження сувоїв й звинуватив єврейську громаду в навмисному ушкодженні релігійних святинь, при цьому сувої було грубо вилучено в громади.

Єврейські структури зажадали проведення експертизи, яка показала, що слідів недавніх ушкоджень і реставрації на сувоях нема, і всі обвинувачення були необґрунтованими.

Всі ушкодження сувоїв було зроблено набагато раніше.

При цьому Ростовцев повідомив, що єврейські громади в стані знайти з архівом спільну мову, і не хотіли б створювати які-небудь конфлікти.

Головний рабин України Азріель Хайкін висловив задоволення у зв"язку з тим, що ця ситуація розв"язалася, але зазначив, що ця історія набула міжнародного характеру і завдала шкоди іміджу України.

Присутні на прес-конференції представники єврейських громад висловили надію, що справедливість буде відновлено, і всі сувої Тори, які перебувають в українських архівах, буде повернуто громадам, повідомляють "Українські Новини".

Зараз ви читаєте новину «Єврейські громади просять українців повернути сувої Тори ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути