неділя, 18 квітня 2021 20:45

Є намір узурпувати владу - політолог розповів, чого чекати від Зеленського далі

Є намір узурпувати владу - політолог розповів, чого чекати від Зеленського далі
Політолог Михайло Басараб Фото: з архіва Михайла Басараба

Два роки тому на президентських виборах України переміг Володимир Зеленський. Він стверджував, що йде на один термін. Зараз у команді президента подейкують, що для реалізації всього задуманого Зеленському потрібно балотуватися й на другий термін.

- Станом на тепер у діючого президента є доволі високі шанси бути обраним вдруге. Відносно високими показниками електоральної підтримки Зеленський має завдячувати своїм опонентам. До них висока недовіра, - говорить Gazeta.ua політолог Михайло Басараб. Він розповідає про зміни в Україні за ці два роки та перспективи президентства Володимира Зеленського.

Рейтинг Зеленського падає. Але він все одно залишається лідером електоральних симпатій. Чому так?

- Водночас, його електоральні рейтинги падають. Погіршується баланс довіри. Але показники Зеленського вищі відносно рейтингів інших політиків. Не маю жодних сумнівів, що така ситуація зумовлено тільки тим, що станом на сьогодні виборці поки не бачать гідної альтернативи Володимиру Зеленському. Він тримається тільки тому, що в інших справи ще гірші.

Те, що кінця епохи бідності не настало, відчуває кожен в Україні, це видно за цінами в магазинах

Чим може похвалитися Зеленський із істотних змін?

- Ні, найгучніші свої обіцянки він не виконав. А загалом - став звичайним президентом. Він особливий у своїй некомпетентності. Вона спричинила метушню, непрогнозованість. Це зумовлює різні конфузи, інциденти і створює додаткові проблеми для усіх нас.

А те, що кінця епохи бідності не настало, відчуває кожен в Україні, це видно по цінах в магазинах і власному гаманцю.

Так, це видно. Але чомусь менше чути з телеканалів. Чому про це менше говорять?

- Майже усі впливові ЗМІ в Україні належать олігархам. Ось ці телеканали провадять лояльну до Зеленського інформаційну політику і ми не бачимо редакційних матеріалів про чергове подорожчання борщового набору і загальне зубожіння. Так олігархи віддячують чинному президенту за те, що не порушує їхню монополію на країну.

Його стиль управління - це калейдоскоп несистемних дій і "фішечок", часто дуже шкідливих

А як же "фішечки" від Зеленського і Слуги народу? Йдеться про поширення державних інтернет-сервісів, відкриття ринку землі тощо.

- Більшість цих "фішечок" вилізе боком. У нас триває війна. Ми не можемо надавати ворогу додаткових можливостей атакувати нас з тилу. Росія обов'язково скористається новим законодавством про референдуми, щоб дестабілізувати Україну. Ідея Зеленського про перенесення міністерств в різні регіони також супершкідлива. Нам треба мобілізувати державне управління, а не розпорошувати і послаблювати. Впровадження ринку землі без серйозних запобіжників та поетапності може призвести до додаткової конфліктності в країні. За нинішніх обставин держава не впорається з контролюючими функціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продовжує поводитися, як пацан - політолог розповів, чого очікувати від Зеленського далі

Так званий ринок може зумовити повсюдні силові сутички, захоплення врожаю, майна і землі. Фермери вже раніше створювали озброєні загони для захисту своїх земель і врожаїв. Зараз усе це може набути значно більших масштабів і неконтрольованості. Впровадження ринку землі має бути розважливим і передусім враховувати інтерес дрібних та середніх українських землевласників. Швидке поглинання землі великими корпораціями призведе у перспективі до катастрофічних соціальних та політичних наслідків для всієї нашої держави. Не маючи ні знань, ні досвіду, Зеленський діє нахабно, як такий собі ламер. Він не береться за вкрай важливі проблеми, де потрібна воля кіношного Голобородька. Наприклад, за олігархів. Зеленський робить те, що йому закортить, або те, що вдається зробити відносно легко. Багато шкідливих ідей йому підкидає оточення і маніпулює Зеленським, користуючись його некомпетентністю. Він сам не замислюється над наслідками. Його стиль управління - це калейдоскоп несистемних дій і "фішечок", часто дуже шкідливих.

Але ж при ньому запровадили сервіс "Дія". Хіба це погано?

- У мене це не викликає захоплення, бо я розумію, якою є справжня мета. Влада хоче запровадити онлайн голосування на виборах, а ми до цього абсолютно не готові. Окрім того, мене цікавить, де межа у цьому електронному урядуванні. Бо вони вже говорять про дистанційне голосування депутатів через смартфон. Може й президент захоче керувати країною десь із сонячних островів. Цифрове управління - інноваційний напрямок, але для відповідальних урядів. Також існує проблема електронної диктатури, спокуса якої завжди виникатиме там, де є безмежний контроль за життям своїх громадян. Усе це складні виклики навіть для сталих демократій, не те, що для України.

Єдиним безумовним позитивом за ці два роки вважаю закриття телеканалів Медведчука. Це варте найвищої похвали.

У його діях вже є намір узурпувати владу

Чи здатний Зеленський на реформи?

-Для того, щоб провадити справжні реформи, необхідно мислити системно. Для початку треба комплексно бачити проблеми, які варто вирішити. Впевнений, що Зеленський не має уявлення про це. Відтак, у нього не може бути розуміння про спосіб, засоби й етапи їхнього вирішення.

Він уже вирішив йти на другий термін? Чи не цим продиктована серія санкційних рішень РНБО?

- На скільки я розумію, що так. Думаю, це не лише його особисте рішення. До цього його спонукає оточення. Вони відчули справжній масштаб своїх безмежних корупційних можливостей й не хочуть цього втрачати.

Якби Зеленський хотів відповідати образу Голобородька з серіалу, то дотримався б обіцянки про один термін. А оскільки він швидко став типовим політиком, то типовими стали і його дії. Будь-який політик прагне утриматися при посаді якнайдовше. Зеленський, який балотується на другий термін, зраджує своїх виборців у 2019 році. Обіцяв особливі відносини, а вчинив як усі інші.

Зеленський спробує узурпувати владу?

- У його діях вже є намір узурпувати владу. Все почалося із незаконного розпуску Верховної Ради 8 скликання. Основним аргументом Зеленського були слова "цього хочуть люди".

У конституції є вичерпний перелік підстав для розпуску Верховної Ради. Жодної з цих підстав не було. Петро Порошенко тоді вирішив допомогти своєму опоненту й не боровся проти цього указу Володимира Зеленського. Екс-президент хотів якнайшвидше через дострокові вибори до парламенту оформити своє одноосібне лідерство в опозиції. Лише за кілька діб до засідання Конституційного суду стало відомо, що неконституційний указ буде визнано конституційним. Хоча заздалегідь було відомо, що більшість суддів не планують цього робити.

Тепер Зеленський видає указ про відставку голови Конституційного суду Тупицького. Це виходить за межі його повноважень і чинного законодавства. Такі дії президента мають системний характер.

Зараз ви читаєте новину «Є намір узурпувати владу - політолог розповів, чого чекати від Зеленського далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути