Ексклюзиви
пʼятниця, 28 березня 2008 14:41

ЄС боїться виявити на своїх ринках "діоксиновий сир" з Італії

Єврокомісія закликає Італію не допустити, щоб моцарелла з високим вмістом діоксину потрапила на ринок Європейського Союзу.

Отримавши від влади Італії результати аналізу хімічного складу "діоксинової" моцарелли з молока буйволиць, Брюссель дійшов висновку про недостатність застосованих заходів.

Зокрема, комісія зазначає, що потенційно заражена моцарелла не була відкликана з продажу, а програми нагляду за фермами в регіоні Кампанія залишаються обмеженими.

За даними Єврокомісії, влада Італії обстежила моцареллу, яка виробляється на 130 заводах, і в 25 зразках виявила вміст діоксину вищий за норму. В результаті вся продукція цих заводів і вся молочна продукція, яка поставляється на ці заводи з 83 буйволових ферм, була знищена.

Максимально дозволений ЄС вміст діоксину в моцареллі складає три пікограмма на один грам жиру. У більшості виявлених уражених зразків містилося від трьох до шести пікограммів, а в деяких - від шести до восьми пікограммів на один грам жиру.

Раніше в Римі стверджували, що аналізи підтвердили присутність слідів діоксину в моцареллі, але "вони дуже незначні", як за вмістом у самій продукції, так і за кількістю сироварних заводів, де був виявлений хімікат.

На думку експертів, причиною появи токсичної речовини в молоці могло стати те, що пасовища опинилися в заражених через незаконну утилізацію сміття зонах. Деякі аналітики пов"язують витоки проблеми з діяльністю неаполітанської мафії (каморри), яка активно заробляє на нелегальному знищенні відходів і зацікавлена в тому, щоб "сміттєва проблема" не вирішувалася.

В той же час уряд Італії намагається заспокоїти співгромадян, які різко, - на 60% - скоротили споживання сира. Зокрема, міністр закордонних справ назвав тривогу навколо моцарелли з діоксином "надмірною і невмотивованою", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «ЄС боїться виявити на своїх ринках "діоксиновий сир" з Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути