Ексклюзиви
середа, 30 січня 2008 16:54

Електростимуляція мозку повертає пам"ять

Глибока електростимуляція певних областей мозку дозволяє повернути пам"ять, і в перспективі може застосовуватися у людей з хворобою Альцгеймера. Несподіване відкриття було зроблене канадськими ученими під час лікування пацієнта з приводу ожиріння.

Лікарі з лікарні Західного Торонто спостерігали 50-річного чоловіка з ожирінням, що погано піддається лікуванню традиційними нехірургічними методами. Намагаючись добитися зниження апетиту у 190-кілограмового пацієнта, Андрес Лозано і його колеги імплантували електроди в мозок чоловіка і удалися до методу глибокої електростимуляції.

Під час пропускання струму через гіпоталамус - область мозку, однією з функцій якої є контроль апетиту, - пацієнт несподівано випробував відчуття дежавю. Чоловік пригадав і почав описувати сцену в парку, яка відбулася з ним і його дівчиною близько тридцяти років тому. Він розповів про людей, присутніх в той момент і зміг описати їхній одяг. Більш того, при збільшенні сили струму деталі сцени ставали яскравішими. За пропозицією медиків, пацієнт пройшов ряд тестів на запам"ятовування парних об"єктів.

Після двох місяців, коли пацієнт відновився після хірургічного втручання, процедуру повторили, і продовжили безперервну стимуляцію гіпоталамуса протягом трьох тижнів. Одночасно тестувався стан пам"яті чоловіка. По словах учених, за час лікування пам"ять пацієнта помітно покращала, причому найбільш вражаючі результати були отримані, коли тестування проводилося при працюючих електродах. Добрі результати тестів зберігалися і під час досліджень, проведених через рік після операції.

В даний час глибока електростимуляція мозку застосовується при лікуванні хвороби Паркінсона і клінічної депресії. За словами Лозано, ця методика може також виявитися корисною людям, що мають проблеми з пам"яттю. Учені вже почали попередні випробування методики у шести пацієнтів з початковою стадією хвороби Альцгеймера, повідомляє журнал Annals of Neurology.

Зараз ви читаєте новину «Електростимуляція мозку повертає пам"ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути