Ексклюзиви
пʼятниця, 10 січня 2020 09:20

Електронні студентські і підвищення зарплат учителям: що зміниться в освіті 2020 року

Електронні студентські і підвищення зарплат учителям: що зміниться в освіті 2020 року
Новий 2020 рік має стати роком математики в освіті. Фото: lpnu.ua

Міністерство освіти продовжить реформувати школу, а також планує серйозно взятися за вищі навчальні заклади.

Що буде з українською освітою нового 2020 року, дізнавався сайт "Сегодня".

На освіту – 131,5 млрд грн

2019-го сума була меншою – 115,2 млрд.Із них 1,4 млрд піде на Нову українську школу. На програму "Здібна школа" – 3,5 млрд грн. Її спрямовано на ремонти й закупівлю обладнання для опорних шкіл.

2020 року університети отримають значно більше грошей на наукові дослідження й розробки – 400 млн грн. На роботу Національного фонду досліджень, грантову підтримку наукових і науково-технічних розробок виділяються 525,5 млн грн. На наукову і науково-технічну діяльність вузів направлять 1,16 млрд грн. Фінансування роботи антарктичної станції "Академік Вернадський" виросте до 143,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти проведе аудит профтехучилищ

Реформа університетів

Готуються змінити систему фінансування вузів. 2020 року університети отримають лише 80% від фінансування, яке вони отримали 2019-го. Решту 20% будуть нараховувати за критеріями якості. Це можуть бути наявність університету в міжнародних рейтингах, цитування або кількість наукових робіт. Якщо університет отримує замовлення на дослідження від бізнесу або міжнародних організацій – це теж може стати свого роду знаком, що вузу довіряють і йому будуть іти гроші.

Ще одним критерієм буде зайнятість випускників. Міністерство хоче створити автоматизовану систему, яка буде відстежувати працевлаштування молодих фахівців. Планується і такий показник, як масштаб університету: за його допомогою стимулюватимуть ВНЗ укрупнюватися.

Також Міносвіти укладатиме з ректорами університетів контракти. У них будуть прописувати показники, яких повинен буде досягти керівник, і відповідні терміни. Їх невиконання стане підставою для звільнення ректора.

Також з 2020 року університети більше не будуть видавати дипломи державного зразка. Парламент ухвалив закон, який виключає поняття "диплом державного зразка" і пропонує установам вищої освіти видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власною вченою радою.

У коледжах почнуть підготовку молодших бакалаврів

Це прописано в законі "Про професійну передвищу освіту". Передбачено можливість вступу не за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а за результатами складання необхідних іспитів у самому закладі. Також зміниться фінансування – держава покриватиме здобуття повної загальної середньої освіти за тими спеціальностями, в яких є особлива необхідність.

Електронні квитки і студентські

2020 року в Україні повинні запустити електронні студентські та учнівські квитки в тестовому режимі. Квиток студента стане повноцінним аналогом звичайного студентського – він підтверджуватиме статус студента і право на пільги, передбачені законодавством. Щоб отримати е-квиток, необхідно буде завантажити на смартфон додаток онлайн-сервісу державних послуг "Дія" та пройти в ньому ідентифікацію. Перевіряти достовірність е-квитка студента будуть за допомогою унікального QR-коду, сайту Єдиного державного освітнього електронного реєстру та Реєстру студентських (учнівських) квитків.

Педагогам підвищать зарплати

Учителям підвищать зарплати на 9%. Підвищення зарплат на 20% отримають педагоги, які пройшли сертифікацію 2019 року. У бюджеті також виділили кошти на щорічну грошову підтримку для молодих учителів. Молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тис. грн. В цілому передбачається, що таку додаткову виплату отримають 73,9 тис. педагогів.

Разом із тим, учителям можуть скасувати надбавки за вислугу років, перевірку зошитів і класне керівництво, а робочий день зробити 8-годинним. Про це йдеться у проекті закону №0901, ухваленому в першому читанні. Автори проекту вважають, що такі надбавки заважають розвиватися вчителям. Також у проекті пропонується збільшити зарплату вчителя до чотирьох прожиткових мінімумів до 2023 року, а в перспективі – до трьох мінімальних зарплат.

Міністерство освіти та науки має намір до 2024 року ліквідувати чергу в дитячі садочки.

Зараз ви читаєте новину «Електронні студентські і підвищення зарплат учителям: що зміниться в освіті 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути