Ексклюзиви
понеділок, 03 березня 2008 08:58

Еквадор і Венесуела стягують війська до кордону з Колумбією

Президент Еквадору Рафаель Корреа після трансграничної операції колумбійських силовиків проти повстанців на еквадорській території розпорядився відправити війська до кордону з Колумбією і видворити посла цієї держави.

Заява Корреа була зроблена слідом за рішенням його венесуельського колеги Уго Чавеса, який розпорядився відправити до межі з Колумбією 10 танкових батальйонів. На думку Чавеса, дії уряду Колумбії можуть спровокувати військовий конфлікт в регіоні.

У суботу колумбійські війська провели на території Еквадору операцію проти повстанської організації Революційні збройні сили Колумбії (РЗСК), в ході якої був ліквідований один з вищих її командирів Рауль Рейес.

Міністр оборони Колумбії Хуан Мануель Сантос у суботу на прес-конференції повідомив, що Рейес був убитий під час бою в південній провінції Путумайо, яка граничить з Еквадором. Проте цю заяву в неділю спростував міністр закордонних справ Колумбії Фернандо Араухо, який в телезверненні заявив, що перетин кордону Еквадору був "абсолютно необхідний" в ході операції проти РЗСК.

Венесуельський лідер дотримується лівих поглядів і не вважає повстанців РЗСК терористами. Він вів з ними переговори з метою звільнити утримуваних угрупованням заручників. Нещодавно повстанці передали Чавесу чотирьох із 40 утримуваних ними полонених. Раніше, 10 січня, повстанці за посередництва венесуельського лідера звільнили двох заручниць.

Революційні збройні сили Колумбії були створені в 1964 році, і в даний час налічують близько 18 тисяч осіб. У 2001 році держдепартамент США причислив РЗСК до списку терористичних організацій, повідомляє РІА "Новини".
Зараз ви читаєте новину «Еквадор і Венесуела стягують війська до кордону з Колумбією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути