Ексклюзиви
понеділок, 24 березня 2008 14:07

Експерти: "джинса" загрожує професії журналіста в Україні

2008 рік стане роком моніторингу "джинси", прозорості влади, освітлення ЗМІ конституційних реформ і суперечностей між різними регіонами України.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив глава комітету "Рівність можливостей" Олександр Чекмишев.

"Після епохи "темників" так звана "джинса" стала основною проблемою, яка знову, як в період 2002-2004 років, загрожує самій професії журналіста, перетворює інформування громадян на процес маніпуляції громадською думкою. На думку експертів моніторингу, політична і економічна "джинса" розвивається на сприятливому ґрунті, коли різні гілки і структури влади залишаються непрозорими, а речення і ідеї щодо удосконалення Конституції в ЗМІ практично не аналізуються, або ж накладаються на об"єктивні або інспіровані політиками суперечності між українськими регіонами", - пояснив А.Чекмишев.

За словами експерта, об"єктом суспільного моніторингу цього року стане прихована реклама в ЗМІ (т.з. "джинса"), а також прозорість комунікацій різних гілок влади, освітлення ходу конституційних реформ і суперечностей, які об"єктивно або штучно виникають між південно-східними і центрально-західними регіонами України.

"Це створює загрозу, що у разі оголошення конституційного референдуму громадяни не матимуть достатньо інформації для ухвалення усвідомлених рішень, і її підготовка проходитиме в атмосфері ескалації конфліктів між різними регіонами країни і так званої "війни мера" у ряді ключових українських міст", - відзначив А.Чекмишев.

За його прогнозом, в результаті проекту "Суспільне тестування прозорості влади", який здійснюється з початку року, виявлене 95% непрозорості органів влади різного рівня - як місцевих, так і центральних. Зокрема, в рамках проекту експерти направили запити щодо дотування державних і комунальних ЗМІ, їх редакційної політики і стратегії діяльності, співпраці з офіційними прес-службами, в органи влади різних рівнів, повідомляє Цензор.НЕТ.

Джинса - це практика продукування у ЗМІ замовних матеріалів, завуальованих під інформаційні. Характерні ознаки: відсутність інформаційного приводу (або створення такого приводу штучно), підкреслено позитивний характер інформації про політичну силу, низька соціальна значимість інформації.

Зараз ви читаєте новину «Експерти: "джинса" загрожує професії журналіста в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути