пʼятниця, 31 серпня 2018 20:23

Експерт розповів, як новий арешт активів вплине на "поведінку" російського "Газпрому"

Експерт розповів, як новий арешт активів вплине на "поведінку" російського "Газпрому"
Михайло Гончар: ми повинні мати тверду позицію і чітко стояти на повному виконанні рішення Стокгольмського суду. Фото: Европейська правда

Арешт активів "Газпрому" в Нідерландах - це спроба тиску з боку "Навтогазу", аби росіяни виконали рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав експерт з енергетичних питань Михайло Гончар.

"Ми всіма силами намагаємося змусити "Газпром" виплатити понад 2,5 мільярди доларів. Арешт активів не означає, що вони переходять у власність української сторони. Якщо росіяни виплатять всі кошти, арешт знімуть. Якщо ні - активи реалізують через продаж, і з отриманих грошей виплатять "Нафтогазу" компенсацію. Цей процес регулюється законодавчими органами держави, де знаходяться активи. Це довга бюрократична процедура. Якщо "Газпром" і далі буде відмовлятися платити, її реалізують", - пояснює він.

На думку експерта, "Нафтогаз" обрав стратегію атаки "Газпрому" в фінансовій сфері.

"Вона діє. Компанія, акції якої заарештовуються, відразу стає непривабливою для співпраці та інвестицій. "Газпром" відчуває це на собі. Ще українська сторона може арештувати трубну продукцію, що знаходиться в чотирьох європейських портах. Вона призначена для будівництва "Північного потоку-2" (газопровід з Росії до Німеччини в обхід України. - Gazeta.ua). Такий крок матиме два наслідки. Черговий арешт активів і гальмування будівництва", - говорить Михайло Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони параноїдально бояться" - дипломат розповів, чому Росія напала на Україну

До цього "Нафтогаз" вже ініціював арешт активів "Газпрому" у Великій Британії та Швейцарії, нагадує він.

"Але росіяни змогли заморозити це рішення через шведський апеляційний суд. Зараз вони говорять, що їм вдалося скасувати саме рішення арбітражу. Це не так. Вирок Стокгольмського суду остаточний. "Газпрому" просто вдалось затягнути процес", - розповідає експерт.

Росіяни не хочуть виплачувати "Нафтогазу" встановлені 2,5 мільярди доларів, вважає Михайло Гончар.

"Через це накопичуються штрафні санкції. З першого березня кожна доба затягування нараховує ще півмільйона доларів на нашу користь. Для "Газпрому" це невеликі гроші - крапля в морі. Росіяни несуть великі репутаційні втрати. Багато європейських компаній зрозуміли, що вони не є надійним партнером. Адже рішення Стокгольмського арбітражу - обов'язкове для виконання.
План Кремля полягає в тому, аби звести це питання на кулуарний рівень. І таким чином домовитись. Ми повинні мати тверду позицію і чітко стояти на повному виконанні рішення Стокгольмського суду", - додає він.

Суд в Амстердамі, Нідерланди арештував акції російської компанії "Газпром". Акції задіяні у газопроводі "Блакитний потік". Арешт провели за позовом "Нафтогазу України"

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як новий арешт активів вплине на "поведінку" російського "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути