Ексклюзиви
субота, 31 березня 2018 20:23

Експерт прокоментував співпрацю "Богдану" з Росією

Експерт прокоментував співпрацю "Богдану" з Росією
Корпорація "Богдан" купувала російські двигуни до кінця 2017-го року. ФОТО: autoconsulting.com

Попри гібридну війну між країнами, українські компанії не можуть в односторонньому відмовитися від співпраці з Росією.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Борис Кушнірук, коментуючи співпрацю корпорації "Богдан" з російськими компаніями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Богдан" вироблятиме електричні сміттєвози

"У нас хоч і відбувається військова агресія, торговельні зносини між українськими і російськими компаніями не припинилися. Ми в гібридній ситуації, Завдяки тому, що спиралися на контракт, ми змогли виграти процес Нафтогазу проти Газпрому (українська компанія домоглася $4,63 млрд компенсації за двома судовими справами - про недопоставлені обсяги газу для транзиту й про постачання палива для України. - ГПУ). Якщо відмовитися від контракту в односторонньому порядку, вони подадуть до Європейського суду й виграють". "Богдан" - міжнародна компанія, намагається продавати свої товари за кордоном. Після розірвання контракту не змогли б у світі більше нічого продати. Компанії, які торгують на світових ринках, не можуть безкарно відмовитися від співпраці з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На заводі "Богдан" випустили бронемашину для військових

За словами економіста, не оголошуючи офіційний стан війни, Порошенко виконував домовленості з європейцями.

"Якби була оголошена війна, можна було б розривати договори. Але тоді б ми були в значно гіршій ситуації. Не оголошувати — вимога Заходу. У протилежному випадку їм довелося б приймати біженців з України й забезпечувати їх. Можна було не виконати вимогу, але в такому разі не варто й по допомогу звертатися. Ми втратили незалежність на початку минулого сторіччя, бо не змогли зберегти друзів, зуміли з усіма посваритися. Те саме могло трапитися й зараз", - підсумував економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почали виробництво позашляховиків для заміни армійських УАЗів

Автомобілебудівна корпорація "Богдан" до кінця 2017 року купувала в Росії тягові електродвигуни для українських тролейбусів. Про це стало відомо з розслідування програми "Схеми". У ньому ідеться про те, що минулоріч корпорація виграла тендер на поставку столиці 80 тролейбусів. Російські двигуни виготовлені на Псковському електромашинобудівному заводі. Той працює для оборонного комплексу РФ. Двигуни замінять на вітчизняні - з харківського "Електроважмашу".

"Ми не відмовляємося, що у минулому встановлювали російські двигуни. Вони були завезені за контрактами, підписаними ще до 2014 року. Як відповідальний партнер ми вимушені були виконувати зобов'язання за договорами", - ідеться у повідомленні компанії.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прокоментував співпрацю "Богдану" з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути