четвер, 26 липня 2007 15:13

Єгипетським мусульманам дозволили міняти віру

Верховний муфтій Єгипту Алі Гомаа заявив про вільне право мусульман країни міняти віру, що, на думку аналітиків, може полегшити положення не тільки новообраних християн, але і християнського населення в цілому.

"Істотним питанням для нас є наступне: "Чи може людина, будучи мусульманином, вибирати іншу віру?". Відповідь на нього - "Так, може", - відзначив А. Гомаа.

Верховний муфтій вважає, що факт відмови від власної релігії є "гріхом, який буде покараний Богом в Судний день". В той же час він підкреслює, що віра залишається справою особистих відносин між людиною і Всевишнім.

Відповідно, на думку А. Гомаа, якщо перехід в іншу релігію виявляється "всього лише питанням відмови від віри", він не повинен супроводжуватися "земним покаранням". Проте ж якщо релігійне звернення перетворюється на загрозу суспільним основам, тоді воно повинне розглядатися судом, додав він.

Верховний муфтій Єгипту одночасно є вищим чиновником у релігійних справах цієї країни, більшість населення якої складають мусульмани-сунніти.

Десятимільйонна община єгипетських християн-коптів, будучи найкрупнішою християнською групою на Близькому Сході і складаючи 10% населення Єгипту, проте впродовж десятиліть випробовує відчутний пресинг з боку ісламської більшості країни.

Християни в Єгипті ізольовані від суспільного життя і часто вимушені переходити в іслам, як правило, через примусові шлюби, стверджує Хаміль Халім, голова Коптської асамблеї Америки.

Колишні ж мусульмани, що перейшли в християнство, в своєму новому релігійному статусі виявляються практично безправними - їм відмовляють в громадянстві, часто вони піддаються арештам, хоча офіційно зміна віри в Єгипті не вважається злочином, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Єгипетським мусульманам дозволили міняти віру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути