понеділок, 21 травня 2007 21:02

Дослідники зіпсували ще одну марсіанську гіпотезу

Учені з Німеччини і Швейцарії представили нову теорію формування марсіанських дюн. Їх походження довгий час вважалося загадкою: зовні марсіанські дюни виглядають як земні, які утворюються в результаті дії вітру. Проте атмосфера четвертої планети для цього дуже розріджена і спокійна. Ні у одному дослідженні Марса не було зафіксовано переміщення дюн.

Проте комп"ютерне моделювання, проведене Еріком Партелі з Університету Штутгарту і Гансом Херманом з Швейцарського федерального технологічного інституту в Цюріху, показало, що формування дюн можливе навіть в розрідженій марсіанській атмосфері.

Припустивши, що марсіанська дюна піддається дії вітру всього 40 секунди за п"ять років (що приблизно відповідає марсіанським умовам), вони встановили, що переміщення дюни на метр займе чотири тисячі років.

У результаті Партелі і Херман з полегшенням констатували, що останні 50 тисяч років марсіанська атмосфера була достатньо стабільною, і дюни зовсім не є свідоцтвом того, що вона колись нагадувала земну, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники зіпсували ще одну марсіанську гіпотезу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути