четвер, 18 грудня 2008 09:14

Долар за 12 гривень очікують до Нового року

Долар за 12 гривень очікують до Нового року

Учора безготівковий долар подолав планку в 9 грн/$, подорожчавши за пів року більш ніж удвічі. Експерти не розуміють причини такого стрімкого зростання курсу долара, називаючи його спекулятивним. Вони вважають, що до нового року гривня з такими темпами може подешевшати до 12 грн/$, після чого почнеться її зміцнення.

Аналітики упевнені в спекуляціях банків. "Ніяких економічних передумов зростання курсу вище 7,5-8 грн/$ немає, - відзначає директор департаменту управління активами ГИК AstrumInvestmentManagement Андрій Смолін. - Але ми вважаємо, що до кінця грудня курс може перевищити 12 грн/$". Експерти вважають, що НБУ погасить зростаючу тенденцію по досягненню ринком піку, хоча і не знають, коли він настане.

Член ради Нацбанку, директор Інституту економіки і прогнозування Валерій Гєєц ще два роки тому відзначав, що така політика банків загрожує Україні фінансовим колапсом. "Те, про що я попереджав, відбулося в гіршому варіанті, тому що у нашої економіки не було подушок безпеки, - засмучується економіст. - Я не знав тільки, що стане спусковим гачком. Їм виявилася світова криза, яка принесла нам фінансово-економічну кризу, а за нею і соціальну".

"Масових банкрутств можна чекати вже в січні або на початку лютого, - вважає народний депутат Дмитро Святаш. - Але банкрутству української банківської системи я буду радий. На зміну їм прийдуть інші банки, сподіваюся, з людянішими методами роботи".

"Ми взагалі не розуміємо того, що відбувається, - каже казначей одного з крупних іноземних банків. - Єдиною причиною цієї ситуації можуть бути спекуляції деяких банків, які при невеликому об"ємі торгів тягнуть котивування вгору. Адже напередодні Нацбанк продавав долари і задовольнив заявки всіх клієнтів, хто хотів їх купити (по курсу 7,66 грн/$). Тепер вони захочуть продати куплену у регулятора валюту по вищому курсу".

У листопаді президент Віктор Ющенко звинувачував НБУ в змові з банками, які, отримавши рефінансування від регулятора, купували валюту з резервів і, піднявши курс, продавали її дорожче. При цьому банкіри відзначають, що поки що попит не продукується населенням, яке, навпаки, почало продавати валюту напередодні новорічних свят. Крім того, банкіри говорять про відродження професії "човників", які купують долари за кордоном і привозять їх до України., повідомляє Комерсант-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Долар за 12 гривень очікують до Нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути